12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSănătateCampania contra pandemiei ne-a costat cinci miliarde de lei

Campania contra pandemiei ne-a costat cinci miliarde de lei

Instituțiile de control ale Guvernului și ale diferitelor ministere, precum și Parchetul pot fi acele structuri care ar trebui să preia datele din controlul Curții de Conturi și să continue cercetările, mergând inclusiv până la recuperarea daunelor de la funcționarii vinovați și până la trimiterea acestora în fața Justiției.

Oficialii guvernamentali nu au comentat deocamdată aceste date, dar au confirmat că perioada pandemiei a impus statului român cheltuieli uriașe – lucru prezentat, de altfel, și în raportul Curții de Conturi.

Astfel, potrivit acestui raport, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj au ajuns la 5 miliarde de lei. Din această sumă, 73 la sută a reprezentat-o plata indemnizației acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei). 13 la sută au fost  indemnizațiile acordate altor categorii de personal ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3 la sută au reprezentat cheltuieli privind stocurile de urgență medicală (266 de milioane de lei). Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc și alte cheltuieli specifice perioadei de urgență.

La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei s-au adăugat donațiile și sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituțiile publice. Astfel, instituțiile verificate de Curtea de Conturi au primit și înregistrat donații și sponsorizări în valoare de 214,7 milioane de lei, adică aproximativ 44,4 milioane de euro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă