Alegerea primarului Capitalei in persoana independentului sustinut de PSD, Sorin Oprescu, a dat startul negocierilor pentru constituirea majoritatii in CGMB.
Potrivit legii, CGMB urmeaza sa fie constituit in cursul acestei saptamani, deoarece sedinta de constituire trebuie sa aiba loc in termen de 20 de zile de la data alegerilor, deci de la 1 iunie. Nici un partid nu a obtinut suficient de multe mandate de consilier pentru a forma majoritatea. In Consiliul General situatia este nedecisa: PD-L se afla pe primul loc, cu 24 de mandate, urmeaza PSD cu 16 mandate, PNL cu 8, PNG cu 4 si PRM cu 3 mandate. Se ajunge astfel la un fapt fara precedent: fiecare partid va negocia cu aproape fiecare dintre celelalte, toate formatiunile fiind interesate sa obtina maximum de avantaje. PD-L si-a anuntat ieri disponibilitatea de a purta discutii cu PNL. Surse democrat-liberale sustin ca partidul este dispus sa negocieze cu PNL o eventuala majoritate in Consiliu, impreuna urmand sa monitorizeze si sa sanctioneze prin vot "abaterile" primarului Sorin Oprescu si ale Consiliului General de la programul "Solutii, nu discutii". De altfel, PD-L a anuntat ca oferta electorala a candidatului Vasile Blaga – "Solutii, nu discutii" – se va transforma in programul partidului pentru Bucuresti.
O eventuala intelegere intre PD-L si PNL ar putea determina obtinerea din partea celor doua partide a cate unui post de viceprimar. In urma unei posibile aliante de "opozitie" intre liberali si democrat-liberali, s-ar putea obtine 32 de mandate, o majoritate confortabila pentru a "bloca" activitatea primarului Oprescu. S-ar putea reedita astfel situatia in care s-a aflat Basescu in 2001, cand avea la dispozitie un Consiliu General ostil. Dar PD-L ar putea obtine sprijinul PNG, putand si in aceasta formula (24 consilieri PD-L, plus patru consilieri PNG) sa constituie o alianta majoritara de opozitie. Sorin Oprescu s-ar putea baza pe o majoritate formata din PSD, PNL, PRM, dar le trebuie si cel putin un consilier de la PNG. Interesant este insa faptul ca proiectele cele mai importante ale Capitalei, in special cele legate de patrimoniu, nu pot trece prin CGMB decat cu majoritate calificata (doua treimi din numarul consilierilor).
Mai mult, PRM, desi nu are decat trei consilieri, are pretentii enorme pentru a intra in majoritatea care va fi in favoarea primarului: conducerea a doua directii din cadrul Consiliului General. Presedintele organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca partidul va cauta solutii "alaturi de Oprescu, fie cu PNL , fie cu alte partide", scopul fiind si obtinerea unui post de viceprimar. Consilierii generali alesi Liviu Negoita si Marian Vanghelie vor renunta la acest mandat in conditiile in care au ajuns, in urma votului, primari de sector.