21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPrudenta dupa "nu"-ul Irlandei

Prudenta dupa „nu”-ul Irlandei

» Exista riscul ca Tratatul de la Lisabona sa nu mai poata fi salvat – au recunoscut unii dintre participantii la reuniunea de ieri a ministrilor de Externe europeni.

"Ar fi hazardat sa spunem ca vom resuscita Tratatul (de la Lisabona) intr-un moment in care ne aflam in fata unui blocaj. Este momentul sa reflectam si sa analizam", a declarat ministrul de Externe sloven, a carui tara exercita, pana la 1 iulie, presedintia semestriala a UE.
si mai prudent a fost seful diplomatiei irlandeze, Michael Martin, care le-a spus omologilor sai europeni, reuniti la Luxembourg la prima intalnire "in 27" de dupa referendumul din Irlanda, ca "este mult prea devreme sa se inceapa sa se propuna solutii".
Ministrul de Externe britanic, David Miliband, a apreciat ca trebuie sa se dea dovada de "calm" in fata acestui "test" pentru Europa, test la care nu exista "raspunsuri imediate".

Responsabilii europeni si-au nuantat si moderat in mod evident discursul, dupa ce vineri, in ziua referendumului, multi dintre ei declarasera categoric ca procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona trebuie sa continue, in pofida votului negativ din Irlanda. Ministerul de Externe german a dat ieri asigurari ca nu se doreste izolarea Dublinului, asa cum s-ar fi putut intelege dintr-o afirmatie a ministrului Frank-Walter Steinmeier, care evocase posibilitatea ca "Irlanda sa lase cale libera integrarii celorlalte 26 de state membre". "Nimeni nu vrea sa izoleze, in procesul de decizie european, o tara membra impotriva vointei sale", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Berlin, precizand ca o astfel de optiune "este posibila din punct de vedere juridic" doar daca tara respectiva solicita acest lucru.

 

» Risc in Cehia
Ministrul britanic de Externe, David Miliband, a dat asigurari ca Tratatul de la Lisabona va fi ratificat maine in Camera Lorzilor, asa cum era programat. Rezultatul referendumului din Irlanda ar putea afecta insa ratificarea documentului in Cehia, unde tabara euroscepticilor este condusa chiar de presedintele Vaclav Klaus. Ieri, chiar inaintea sosirii la Praga, pentru o "reuniune de criza", a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, Vaclav Klaus a facut o noua declaratie dura impotriva "europenismului", pe care l-a comparat cu limba esperanto, "o limba artificiala, moarta". Cehia are "o sansa unica sa ingroape definitiv Tratatul (de la Lisabona)", estima ieri cotidianul Hospodarske Novini. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...
Ultima oră
Pe aceeași temă