21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUE, din nou in criza

UE, din nou in criza

» Respingerea prin referendum de catre irlandezi a Tratatului de la Lisabona provoaca o noua criza a UE, la trei ani dupa ce votul negativ al olandezilor si al francezilor a "ingropat" Constitutia europeana.

18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (printre care si Romania) au ratificat deja, prin vot parlamentar, Tratatul de la Lisabona. Dar, ca si defuncta Constitutie pe care incearca sa o resusciteze, nici acest tratat nu a trecut de confruntarea cu votul popular, fiind respins in Irlanda, singurul stat membru al UE obligat de legislatia nationala sa organizeze referendum.
Tratatul a preluat reformele institutionale propuse in Constitutia europeana. Una dintre cele mai importante modificari este introducerea functiei de presedinte al Consiliului European, cu un mandat de doi ani, in locul presedintiei semestriale, exercitate prin rotatie de catre statele membre ale UE. De asemenea, unanimitatea necesara in luarea deciziilor importante ar urma sa fie inlocuita, inclusiv in domeniul apararii si in cel al politicii externe, cu majoritatea calificata, fiecare stat avand un numar de voturi prestabilit. De aici a venit unul dintre principalele motive de suspiciune pentru alegatorii irlandezi, care se tem ca interesul pe care il manifesta Franta pentru apararea europeana, de exemplu, ar putea duce la presiuni care ar periclita neutralitatea Irlandei.

Dincolo de "specificul national", votul negativ de la referendumul din Irlanda a fost provocat, la fel ca in Franta si in Olanda, de distantarea institutiilor europene de cetateni, care le percep ca pe o masinarie creata si mentinuta in viata de birocrati.

 

Deceptie si Ingrijorare
Presedintia slovena a UE "regreta profund" rezultatul scrutinului din Irlanda si le va cere explicatii oficialilor irlandezi, la summitul care va avea loc saptamana viitoare. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat de asemenea regretul, cu atat mai mult cu cat planurile sale ambitioase pentru presedintia UE, pe care o va prelua la 1 iulie, sunt amenintate. Cuplul franco-german si-a exprimat speranta ca procesul de ratificare va continua si a dat asigurari ca UE va depasi aceasta criza. MAE roman "a luat nota cu dezamagire" de rezultatul referendumului. "The Sun" a calificat votul irlandez drept "ocazie cazuta din cer" pentru premierul britanic Gordon Brown de a organiza, la randul sau, un referendum si de a tine seama de vointa cetatenilor. In familia europeana, "prima generatie a pus fundatia, a doua a construit, iar a treia este pe cale sa delapideze mostenirea", a scris "Tagesspiegel".

Abordari posibile
Dintre solutiile posibile de iesire din criza, renegocierea Tratatului de la Lisabona este cea mai putin probabila – un cosmar pentru responsabilii europeni, intrucat acest document este el insusi un compromis, la care s-a ajuns dupa sapte ani de negocieri dificile. O alta optiune ar fi mentinerea in vigoare a Tratatului de la Nisa, ceea ce nu ar rezolva deficitul de reprezentare democratica si de comunicare sau problema lipsei de eficienta, complicand si extinderile ulterioare. Ideea organizarii unui nou referendum in Irlanda ar putea fi o solutie, mai ales ca a functionat in cazul Tratatului de la Nisa, adoptat si acesta de catre irlandezi abia la a doua consultare populara. Solutia care pare sa fie preferata de responsabilii europeni este continuarea ratificarii Tratatului de la Lisabona si intrarea acestuia in vigoare, cu negocierea unor derogari pentru Irlanda in domenii care pun la incercare sensibilitatile alegatorilor, cum ar fi apararea sau taxele, Irlanda avand unele dintre cele mai scazute impozite si opunandu-se unificarii fiscale.

Cele mai citite

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...
Ultima oră
Pe aceeași temă