16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAvocatul lui Becali, presedinte de sectie

Avocatul lui Becali, presedinte de sectie

» Vot la stefanesti sub asediul politiei si jandarmeriei. Ieri s-a repetat turul intai al alegerilor locale. Legea a fost facuta de presedintii de comisii. Metode noi de fraudare sub acoperire: presedintele comisiei de vot, avocat al lui Becali; in locul analfabetilor au votat rudele lor.

Politia comunitara, politia rutiera si jandarmeria din Bucuresti si Ilfov au ocupat dispozitivele in pozitiile-cheie cu noaptea in cap. O localitate "ocupata" timp de 24 de ore, cat a durat procesul electoral pentru primul tur al alegerilor, batalia fiind data intre candidatul PNG, primarul Anghel Rababoc, si cel al PSD, Aurel Parvu. Desantul trupelor de ordine arata ieri o localitate "militarizata". Pana sa ajunga la vot, alegatorii treceau de patru filtre. Identificarea pentru sectia de votare s-a facut inca de afara, astfel incat nimeni sa nu ajunga in fata comisiei de vot si sa constate ca nu este trecut pe lista. Pentru a se evita imbulzeala si dezordinea din 1 iunie, la stefanesti s-au infiintat patru "centre de vot". In urma excesului de zel manifestat fata de situatia de la stefanesti, presedintele sectiei de vot are puteri nelimitate. El a hotarat tot ceea ce s-a intamplat la urne. A stabilit spatiul special pentru observatori, i-a dat afara cu de la sine putere pe reprezentantii partidelor, pe candidati sau chiar pe observatorii independenti.

La Sectia de vot numarul 1 din stefanesti, presedintele sectiei, Petrut Cristian Vasilache, i-a dat afara de mai multe ori pe reprezentantii ONG-urilor, pe motiv ca fac galagie. Am descoperit motivul excesului de zel al presedintelui: Petrut Cristian Vasilache, avocatul lui Gigi Becali si candidat la europarlamentare din partea PNG, a intrat in conflict cu reprezentanti ai unor ONG-uri sub acoperire (in realitate, simpatizanti si sustinatori ai PSD). Presedintele sectiei de vot, Vasilache Petrut, cel care trebuie sa asigure corectitudinea alegerilor, s-a aflat in incompatibilitate "morala". "Ilegala" nu a putut fi numita, deoarece nici un partid nu a depus in termen de 48 de ore o contestatie la adresa acestuia. Potrivit legii, primarul a putut face mai multe nominalizari pentru presedintii de comisii, toti juristi din Ilfov, care au fost trasi la sorti de catre Tribunalul Bucuresti. Iar norocul a cazut pe capul PNG, care a avut ieri un reprezentant al sau in fruntea unei sectii de votare. "Nu sunt incompatibil. Am fost numit legal", ne-a declarat Vasilache.

La sectia 2 de vot, unde grosul a fost reprezentat de electoratul de origine roma, au aparut probleme de alt gen. Analfabetismul multor alegatori a determinat luarea unor masuri la limita legii si chiar posibilitatea de fraudare a unor voturi. Unii alegatori, care stiau sa scrie si sa citeasca, au avut dreptul la doua voturi. Astfel, presedintele sectiei le-a dat posibilitatea celor care nu stiau carte sa intre in cabina de vot impreuna cu insotitori. Batranii, care nu puteau buchisi buletinele de vot, au venit impreuna cu cate o ruda, copil sau nepot. "Esti analfabet?" "Da!" "Atunci intra cu o ruda", era raspunsul primit. Au fost chiar si situatii in care consilieri si de la PNG, si de la PSD au insotit in cabina de vot asemenea necunoscatori ai literelor. Masura luata de presedintele de comisie nu este tocmai legala, in conditiile in care obligatia de insotitor ii revine presedintelui sau vicepresedintelui comisiei sectiei de vot.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă