25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSummitul discordiei, la Sankt Petersburg

Summitul discordiei, la Sankt Petersburg

Escaladarea tensiunilor din Abhazia si aspiratiile prooccidentale ale Georgiei si Ucrainei sunt doua dintre temele dificile abordate la Summitul informal al CSI, care incepe azi la Sankt Petersburg.

Pentru prima data de la instalarea sa la Kremlin, presedintele rus, Dmitri Medvedev, se va afla fata in fata cu vecinii sai prooccidentali, cu care va avea si intalniri bilaterale.
Discutia cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, "va fi dificila", prevede consilierul diplomatic de la Kremlin, citat de Nezavisimaia Gazeta. Saakasvili i-a telefonat inca de marti lui Medvedev pentru a cere retragerea imediata a celor 400 de militari rusi din fortele cailor ferate trimisi in regiunea separatista georgiana Abhazia, cu misiunea "oficiala" de a efectua reparatii ale retelei feroviare, in pregatirea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, care vor avea loc la Soci.
Nici intalnirea cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, nu se anunta mai usoara, dat fiind ca acesta a semnat, la sfarsitul lunii mai, un decret prin care cere "incetarea, incepand din 2017, a acordurilor internationale" prin care flota militara rusa a capatat dreptul de a folosi ca baza la Marea Neagra portul Sevastopol. Nici Moscova nu s-a lasat mai prejos, Duma cerandu-i presedintelui rus sa rupa tratatul de prietenie si colaborare cu Ucraina daca aceasta devine oficial candidata la aderarea la NATO. Medvedev l-a avertizat pe Iuscenko asupra riscurilor pe care le presupun "deciziile unilaterale ce contravin acordurilor incheiate".

» Sprijin pentru Georgia
SUA si-a reafirmat sprijinul pentru Georgia, intr-o convorbire telefonica dintre presedintele Saakasvili si secretarul de stat american, Condoleezza Rice. In plus, Senatul american a adoptat o rezolutie prin care condamna decizia Rusiei de a stabili legaturi diplomatice directe cu Abhazia si Osetia de Sud, cerand Moscovei sa se abtina de la actiuni si decizii care incalca integritatea teritoriala a Georgiei. Tensiunile dintre Moscova si Tbilisi vor figura si pe agenda summitului UE-SUA de saptamana viitoare, cand se vor discuta cele mai bune modalitati de sprijinire a presedintelui Saakasvili si initiativele sale de pace. Planul georgian, sustinut de Occident, prevede in primul rand modificarea componentei fortei de mentinere a pacii din Abhazia, preponderent rusesti, si inlocuirea treptata a acesteia cu o forta comuna georgiano-abhaza, pregatita de OSCE.

Cele mai citite

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă