25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialA murit Yves Saint Laurent, simbol al modei secolului XX

A murit Yves Saint Laurent, simbol al modei secolului XX

Yves Saint Laurent, unul dintre marii designeri care au revolutionat moda, redefinind feminitatea si facand creatiile de lux accesibile unei clientele largi, a murit la varsta de 71 de ani.

"Coco Chanel i-a dat femeii libertate, Yves Saint Laurent i-a dat putere", a declarat Pierre Bergé, partenerul de afaceri si prietenul de-o viata al designerului, sintetizand intr-o fraza "revolutia" provocata de Saint Laurent in moda si, mai mult decat atat, in cultura secolului XX. Ca o recunoastere a meritelor sale, in 2001 a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare, iar in 2007 a fost ridicat la rangul de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare.
De la printesa Grace de Monaco la actritele Catherine Deneuve sau Laetitia Casta, numeroase femei celebre din intreaga lume au fost atrase de creatiile lui Yves Saint Laurent. El a fost si primul designer care a facut marcile de lux accesibile unor categorii mai largi, prin colectii prêt-à-porter inovatoare.
Angajat asistent principal al lui Christian Dior, Saint Laurent a devenit, dupa moartea acestuia, designer principal al Casei Dior, depasindu-si mentorul.
Extrem de sensibil, Saint Laurent a avut probleme grave de sanatate inca de la sfarsitul anilor ‘80, cand s-a izolat, pastrand legatura doar cu un numar foarte mic de prieteni. Dezamagit de evolutia modei si ingrijorat de spectrul datoriilor care plana asupra afacerilor sale, pe fondul crizei globale provocate de Razboiul din Golf, Saint  Laurent a decis sa se retraga in anul 2002. Apropiatii spun ca el suferea de o depresie grava, amplificata de dependenta de alcool. In 2007 a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier. Cauza mortii sale nu a fost facuta publica.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si sotia sa, Carla Bruni, fost manechin al lui Yves Saint Laurent, vor asista la serviciul religios care va fi oficiat la biserica Saint-Roch din centrul Parisului. Trupul neinsufletit al designerului va fi incinerat, iar cenusa va fi ingropata in gradina Majorelle din Marrakesch, langa una dintre vilele sale.

ELOGII
» Artist de geniu
"Micul Print al modei", dupa cum l-a numit cotidianul "Le Parisien", a fost omagiat de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru ideea sa ca "frumusetea este un lux de care au nevoie toate femeile si toti barbatii". Premierul FranIois Fillon a salutat "un creator exceptional, care a marcat profund istoria haute couture", in timp ce ministrul Culturii, Christine Albanel, a omagiat in Saint-Laurent "un inventator al femeii moderne, imbracate in lumina, seductie si dorinta". Creatorul de moda Tommy Hilfiger si-a exprimat regretul pentru pierderea unei "personalitati legendare".

Cele mai citite

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...

Ucrainenii fac prăpăd în depozitele de muniții ale Rusiei

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă