2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016De ce au crescut dobanzile la depozite

De ce au crescut dobanzile la depozite

» In intervalul martie 2007-martie 2008, creditul acordat populatiei a depasit economiile romanilor pastrate in banci.

» Pentru a atrage noi resurse bancile vor fi obligate sa urce si mai mult dobanzile la depozite, sau sa lanseze emisiuni de obligatiuni.

Daca in martie 2007 depozitele populatiei reprezentau 50,5 miliarde lei, un an mai tarziu acestea urcasera la 73,2 miliarde lei, o apreciere de 44%. Viteza cresterii creditului a fost insa sensibil mai mare: de la 43,2 miliarde la 79,6 miliarde lei (±84%). Pe nesimtite, populatia a ajuns sa datoreze mai mult decat sumele pe care reusise sa le economiseasca, iar trist este ca aceasta mutatie s-a produs pe seama cresterii accelerate a creditului de consum in ultimii ani. Frigiderele, LCD-urile, reamenajarea locuintei, autoturismele noi au ajuns sa cantareasca mai greu decat economiile pentru zile negre.

 

Creditul de consum a urcat, per total, de la 34 la 60,4 miliarde lei, in timp ce imprumuturile pentru locuinte de la 8 la 16 miliarde lei. Faptul ca grosul imprumuturilor este blocat in credite de consum va lungi mult perioada de tranzitie spre dominatia creditului ipotecar in economia creditarii poluatiei. Multi dintre cei care ar dori acum sa isi achizitioneze o locuinta, chiar daca oferta s-ar diversifica peste noapte, nu ar putea s-o faca pana nu isi achita ratele la creditele de consum deja contractate.
Mai ingrijorator, din perspectiva resurselor de finantare a creditarii in sistemul bancar, este ca si la nivelul societatilor comerciale, administratiei publice si nerezidentilor decalajul dintre economii si datorii s-a adancit, in ultimul an. Valoarea economiilor pastrate in banci a urcat de la 42,5 la 54,2 miliarde lei (±27%), in timp ce imprumuturile au crescut de la 52, 6 la 81 miliarde lei (±54%).

 

Cum la nivel global sentimentul de incertitudine declansat de criza ipotecara din SUA nu s-a estompat, iar liniile de creditare de la bancile mama se obtin mai greu, surclasarea economiilor de catre credite pe piata locala e un semnal de alarma privind expansiunea bancilor in perioada urmatoare. Lipsa resurselor de creditare a generat cresterea accelerata a dobanzilor peste nivelul dobanzii de politica monetara a BNR (sunt banci care platesc 10-11% la depozite) si ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue cat timp inflatia erodeaza si mai mult apetitul de economisire. Ne referim aici, in special, la inflatia din zona urbana, semnificativ peste media la nivel national, deoarece grosul deponentilor vine din acest areal. Probabil ca vom asista in perioada urmatoare la lansarea unor emisiunii de obligatiuni din partea bancilor, pe piata interna si externa, daca economisirea scade si mai mult.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă