2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cat cantareste impozitul pe dobanda

Cat cantareste impozitul pe dobanda

Desi dobanzile sunt in crestere pe piata monetara, exista mici detalii pe care trebuie sa le luati in calcul cand va calculati randamentul.

Impozitul pe dobanda va diminueaza cu 16% sumele pe care banca vi le datoreaza in urma deschiderii unui depozit la termen. Se retine la sursa, asa ca nu trebuie sa va mai bateti capul cu el in momentul in care depuneti declaratiile de impozit pe venit. Similar, veti plati tot 16% din profitul realizat din investitiile la bursa (mentinute mai putin de un an), dar nu va taxeaza nimeni (deocamdata) daca faceti operatiuni speculative de cumparare si vanzare de valuta. Revenind la depozitele la termen, o dobanda de 8,5%, aparent apropiata ca valoare de ultima raportare anualizata pentru inflatie, va produce in termeni reali o pierdere, de vreme ce veti incasa de fapt doar un castig net de 7,14%. Lucrurile se schimba cand vine vorba de titluri de stat, obligatiuni municipale sau conturile de economii, unde randamentul e net.

 

Astfel o dobanda de 9% aferenta unui cont de economii poate fi mai mare decat una de 10% pentru un depozit la termen (de fapt 8,5% net). Cu conditia ca produsul sa nu aiba o durata de viata limitata, ceea ce il face asimilabil depozitului la termen. In concluzie, randamentul minim, pentru a nu pierde bani din depozitele la termen, nu trebuie sa coboare sub 10%, altfel va reduceti valoarea economiilor, raportat la inflatie. Cum bancile se confrunta cu o reducere a economsirii pe fondul reducerii puterii de cumparare, sunt sanse sa vedem in curand si dobanzi la termen de peste 11% (cele mai bune oferte din prezent, sunt in portofoliul Piraeus Bank, Bancpost si Banca Romaneasca).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă