Romania se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste penuria de forta de munca, in conditiile in care 73% din angajatorii locali reclama acest lucru – indica un studiu al companiei de recrutare a fortei de munca Manpower.
Romania este urmata de Japonia (63%), Hong-Kong (61%), Singapore (57%) si Australia (52%). Aceasta problema este mai putin accentuata, dar la fel de importanta in tari ca: India (12%), Marea Britanie (12%), Irlanda (14%), China (15%) si Olanda (15%).
Potrivit unui studiu Manpower, realizat prin chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de tari si teritorii la sfarsitul lunii ianuarie 2008, 31 la suta dintre angajatorii din intreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.
La nivel mondial, numarul angajatorilor care au dificultati in gasirea celor mai potriviti oameni pentru a acoperi posturile disponibile a scazut, de la 41% in 2007 la 31% in prezent.
Daca Romania nu are probleme cu somajul, situatia in lume este diferita, arata raportul Manpower pe 2007. Astfel, peste 1,5 miliarde de persoane active din intreaga lume sunt someri sau au locuri de munca sub nivelul pregatirii lor, doar 61,7 la suta din populatia activa a globului fiind angajata.
Intre cauzele situatiei somajului la nivel mondial se numara imbatranirea populatiei, scaderea ratei natalitatii, migratia economica, dar si programele educationale inadecvate, globalizarea si practicile antreprenoriale (outsourcing, cross-border), se arata in raport. Acesti factori duc la accentuarea deficitului de talente si la diminuarea abilitatilor si a competentelor in economiile industrializate, emergente sau dezvoltate.
"Regasim persoane in somaj sau cu locuri de munca sub nivelul pregatirii lor, din cauza unei educatii insuficiente sau deficitare. Pe de alta parte, exista oameni disponibili pe piata fortei de munca, dar competentele lor sunt incompatibile cu cerintele posturilor existente, sau oameni cu competente necesare dar localizati in alte zone", se arata in raport.
De asemenea, exista persoane din tari cu economii emergente sau in dezvoltare, ca Romania, care isi parasesc tara pentru a lucra in strainatate. Totodata, multi studenti pleaca in strainatate si, de cele mai multe ori nu se mai intorc, generand un exod de talente catre tari mai dezvoltate.
"In vreme ce aceasta migratie este binevenita pentru tarile primitoare, ea creeaza blocaje si duce la deficit de talente in tarile de origine", se arata in raport.
Intre solutiile propuse se numara intarirea relatiilor cu institutiile de invatamant, investitii in training si dezvoltare, prelungirea perioadei de munca si devansarea varstei pensionarii, redefinirea posturilor, dezvoltarea politicilor de atragere si retentie sau utilizarea flexibila a talentelor existente.