25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSarbatoarea Luminii

Sarbatoarea Luminii

Crestinii ortodocsi si catolici de rit oriental din intreaga lume sarbatoresc in aceasta noapte miracolul Invierii Domnului, Sarbatoarea Luminii.
pastele este cea mai veche si cea mai importanta sarbatoare crestina, fiind celebrata inca din epoca apostolica. Primul care a raportat sarbatoarea Pessah, a evreilor, la Iisus Hristos a fost Sfantul Apostol Pavel, care in Epistola I catre Corinteni (V, 7–8) a spus: "Iata, Hristos, Pastele nostru, S-a jertfit pentru noi; sa praznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul rautatii si al viclesugului, ci cu azimile curatiei si ale adevarului".

In noaptea de Inviere sarbatorita de crestinii ortodocsi si de rit oriental se produce cel mai cunoscut miracol, atestat de secole: aprinderea spontana a Luminii Invierii, in biserica Sfantului Mormant. Nu doar teologi, ci si savanti si chiar jurnalisti au fost martori si au recunoscut acest miracol. In fiecare an, Patriarhul Grec al Ierusalimului se inchide in Biserica Sfantului Mormant, fara nici o sursa "conventionala" de foc, doar cu o lumanare care, dupa meditatii si rugaciuni, se aprinde chiar din Lumina Raiului, spun credinciosii.

Traditiile de Paste din diferite regiuni si tari au elemente comune. Ouale colorate nu lipsesc din nici o zona. Se spune ca primele oua de Paste au fost colorate chiar de sangele Mantuitorului, curs dupa Rastignire la picioarele Crucii. Alta poveste spune ca Simion din Cirene, care a fost pus sa poarte Crucea lui Iisus pe o portiune din drumul spre Golgota, avea la el merinde pentru ziua de lucru pe ogor. Sangele lui Iisus care a curs de pe Cruce a colorat ouale din traista in rosu. Cercetatorii au descoperit ca vopsirea oualor (simbol al creatiei, fertilitatii si vietii noi) cu prilejul unor sarbatori de primavara este un obicei foarte vechi, precrestin, intalnit si la persi sau egipteni.

In Romania si in Balcani, ouale se vopsesc in Joia Mare, ziua Rastignirii lui Iisus, si se duc la biserica, pentru a fi binecuvantate. In Bulgaria, un ou sfintit este ingropat in gradina sau la vie, pentru o recolta buna.
Mielul este simbolul lui Iisus in intreaga lume crestina, rugaciunile de binecuvantare a mieilor datand din secolul al VII-lea. In Europa sunt populare si figurinele reprezentand miei facute din unt sau zahar.

Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă