» Totalul creditelor ipotecare ar putea urca in acest an cu 50% pana la sase miliarde de euro, iar in 2009 ar putea atinge nivelul de opt miliarde de euro.
» Doar 5% dintre bucuresteni, care au cele mai mari salarii din tara, pot obtine un credit pentru cumpararea unei locuinte in valoare de peste 100.000 de euro.
Piata creditelor ipotecare, care in ultimii ani a cunoscut o crestere remarcabila, de 65-75% pe an, ar putea ajunge la sase miliarde de euro in 2008 si la opt miliarde de euro in 2009, ca urmare a cresterii veniturilor si relaxarii pietei, potrivit unor estimari ale companiei de brokeraj in domeniul creditelor Coldwell Banker. In ritmul rapid de crestere, piata creditelor ipotecare din Romania are o intarziere extrem de mare fata de tarile dezvoltate din Europa. Creditele ipotecare reprezinta doar 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate din Europa.
Anul trecut, salariul mediu brut lunar in Bucuresti a fost de 523 de euro, echivalentul unui salariu mediu net de 390 de euro. Totusi, conform rapoartelor autoritatilor, veniturile sunt cu circa 35% mai mari decat salariile, datorita unor alte surse de venit sau a unor activitati neinregistrate (piata gri), mentioneaza analistii de la Coldwell Banker.
Studiile au aratat ca, atunci cand isi cumpara prima locuinta, numai 5% dintre locuitorii Bucurestiului pot obtine un credit ipotecar in valoare de peste 100.000 de euro, cu un grad de indatorare de 30%.
Ca urmare a cresterii rapide a pietei, creditele ipotecare neperformante au fost pana acum o exceptie. Daca ipoteca devenea o povara, oamenii isi vindeau locuintele, rambursau imprumutul si obtineau chiar si un profit, avand in vedere cresterea accelerata a preturilor. Pana acum, calitatea portofoliilor de credite ipotecare ale bancilor comerciale era cea mai buna, aceste credite avand o performanta peste media portofoliilor, potrivit lui Ioan Dragulin, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cum oferta de pe piata imobiliara va ajunge la niveluri apropiate cererii, situatia va deveni din ce in ce mai grea pentru clientii cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare, iar bancile se vor vedea confruntate cu riscuri mai mari, sustin analistii Coldwell Banker.
Dragulin remarca recent ca pretul mediu al unei locuinte a urcat la echivalentul a opt salarii anuale medii in 2007, de la sase salarii anuale medii in anul 2006, perioada in care salariile au avansat in medie cu mai mult de 15%. O data ce BNR a dat liber bancilor comerciale pentru a-si stabili singure normele de creditare, piata creditelor ipotecare s-a relaxat semnificativ, in cazul unor banci avansul la imprumut s-a redus la zero, gradul de indatorare a urcat pana la 70% si s-a marit perioada de rambursare. Numai din aceasta relaxare a creditarii, piata ar putea creste cu maximum 30%, potrivit Coldwell Banker.
Chiar daca unele banci nu mai solicita plata unui avans de 25%, numai putini dintre clientii cu venituri mari pot beneficia de aceasta facilitate, mentinand in acelasi timp un grad de indatorare redus.
In perioadele de crestere a preturilor, pietele mature au oferit clientilor diverse solutii, cum ar fi credit ipotecar pe o perioada de 50-60 de ani sau permisiunea de a atinge un grad de indatorare de 70%. Niste solutii similare ar putea reduce presiunea exercitata asupra cererii in Romania, recomanda analistii brokerului de credite.
Ca urmare a intrarii pietei intr-un proces de maturizare, dezvoltatorii au devenit mai flexibili in privinta optiunilor de plata, dar inca refuza sa deruleze proiecte "fara avans", solicitand cel putin 10% avans pentru locuintele pe care le vand in stadiul de schite. Comisioanele de rezervare variaza intre 1.500 si 10.000 de euro si, de regula, sumele nu sunt returnabile.