20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile sunt mai bogate, dar mai ieftine

SIF-urile sunt mai bogate, dar mai ieftine

» Averea cumulata a SIF-urilor a depasit 10 miliarde lei (2,7 miliarde euro) la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 15,4% fata de acelasi interval din 2007.

» Valoarea de piata a SIF-urilor, dupa primul trimestru din 2008, era de 7,2 miliarde lei (1,93 miliarde euro), cu 33% mai mica decat in decembrie si in scadere cu 11,4% fata de martie 2007.

» Profitul net cumulat al SIF-urilor din primele trei luni din acest an este aproape jumatate fata de cel din perioada similara din 2007.

Societatile de investitii financiare (SIF-urile) sunt, probabil, cel mai potrivit barometru pentru a caracteriza atmosfera de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Paradoxal, averea lor a crescut, in timp ce piata a devalorizat actiunile companiilor de investitii financiare. Primul trimestru din 2008 a fost cel mai nefavorabil din istoria moderna a bursei din Bucuresti, in special din cauza turbulentelor financiare la nivel global, propagate pe fondul crizei ipotecare din SUA, care au determinat in randul marilor investitori si o reducere a expunerii fata de piata romaneasca si o erodare accentuata a increderii in pietele de capital. Astfel, in primul trimestru din acest an, SIF-urile au fost cele mai afectate de la BVB, pierzand o treime din valoarea de piata, in timp ce averea acestora (activul net) s-a diminuat de doua ori mai incet (cu 15,4%). Decalajul dintre capitalizare si activul net s-a marit considerabil la finalul lunii martie 2008, titlurile SIF tranzactionandu-se, pe ansamblu, cu 28,3% sub activul net.

Comparativ cu luna martie 2007, situatia e mult diferita. In ultimele 12 luni averea SIF-urilor a sporit cu 15,4%, pana la 10,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro), dar valoarea de piata a societatilor financiare s-a diminuat cu 11,4%, la 7,2 miliarde lei (1,93 miliarde euro). Diferenta procentuala intre valoarea de piata a companiilor, data de cotatii, si suma activului net (discont) s-a majorat considerabil, la 28,3%, de la 6,63% cat era in luna martie 2007. Cele mai afectate sunt titlurile SIF Transilvania, care in luna martie au ajuns sa se tranzactioneze cu 34,5%, sub valoarea unitara a activului net (VUAN), iar cel mai putin afectate sunt actiunile SIF Moldova, la care discount-ul de la finalul lunii martie 2008 era de 19,3%.

Contextul negativ de pe bursa si-a pus amprenta si asupra profitului net cumulat al SIF-urilor din primul trimestru al acestui an, care a fost de 49,8 milioane lei (13,5 milioane euro), in scadere cu 43% fata de cel din perioada similara a anului trecut (87,3 milioane lei). Totusi, conducerile SIF-urilor isi propun pentru 2008 mai mult decat estimarile lor pentru 2007. SIF-urile estimeaza ca vor obtine in acest an un profit net cumulat de circa 406,4 milioane lei (112,7 milioane euro), cu 28% mai mult decat au tintit in 2007. Anul trecut, SIF-urile si-au depasit cu 55,6% tintele de profit, obtinand un castig net de 492,5 milioane lei. Profitul tintit de SIF-uri in acest an este cu 17,5% mai mic decat profitul realizat in 2007. SIF Moldova este singura societate care isi propune in 2008 un profit mai mare decat cel realizat anul trecut, dar in 2007 SIF Moldova a inregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri.

Cele mai citite

Un agresor a înjunghiat și rănit un elev la o școală japoneză din Shenzhen, sudul Chinei

Un agresor a înjunghiat și rănit un elev la o școală japoneză din Shenzhen, sudul Chinei, miercuri, a declarat un oficial chinez, acesta fiind...

Sectorul 4 continuă modernizarea

Al doilea pasaj rutier suprateran va fluidiza traficul în Sudul Bucureștiului Sectorul 4 din București continuă să fie un exemplu de administrație eficientă și orientată...

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă