» Deputatii au in sertare un proiect de reducere de la 19 la 5% a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la paine, lapte, zahar, carne si ulei.
Negocierile care se desfasoara in aceste momente intre partide au intrerupt traseul verificarii initiativei. Proiectul a fost aprobat de Senat si apoi a primit girul Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare. Pentru a castiga timp, sefii Ministerului Finantelor au cerut ca toate modificarile Codului Fiscal sa fie discutate la gramada, si nu separat. Initiativa propune si ridicarea simultana a accizelor la unele dintre produsele considerate de lux, iahturile, dar si parfumurile sau bijuteriile din aur.
Analistii spun ca masura de reducere a cotei de TVA la cinci alimente de baza are un scop electoral si nu va avea ca efect ieftinirea alimentelor, ci cresterea profiturilor negustorilor. "Nu exista nici un element care sa ne indice ca se vor ieftini alimentele ca urmare a reducerii de aproape patru ori a TVA. Mai mult, avem exemplul medicamentelor, care nu s-au ieftinit cand TVA a fost injumatatit", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. Daca se va adopta, masura va fi de fapt un avantaj fiscal acordat comerciantilor, care vor marca profiturile, spune Dumitru.
"Diferenta de TVA se va vedea in profitul comerciantilor, nu va avea un efect major asupra consumatorilor", a observat economistul-sef al Raiffeisen. Pentru Romania nu conteaza insa prea mult cine va fi favorizat si daca va fi vreunul, spune Dumitru, ci faptul ca bugetul nu-si permite sa piarda incasari de 0,5% din PIB, in conditiile in care nu e clar cat se va compensa din marirea accizelor.
Pe de alta parte, evaziunea fiscala in comercializarea alimentelor de baza este masiva, in jurul a 40-70%, si e posibil ca reducerea fiscalitatii sa o descurajeze, spune analistul economic Liviu Voinea. El spune ca, dintre membrele UE, doar Romania si Damenarca au cote maxime de TVA la alimente de baza, dar admite ca este un moment nepotrivit pentru bugetul de stat. Voinea mai spune ca, pentru a se asigura ca preturile vor fi reduse, autoritatile trebuie sa introduca, tot prin legi, mecanisme de limitare a scumpirilor, asa cum e la gaze. "Este nevoie de masuri suplimentare care ar putea chiar sa limiteze profiturile comerciantilor, pentru ca preturile alimentelor sa coboare corespunzator unei reduceri de TVA de la 19 la 5%", a spus Voinea. Conform Directivei a VI-a a CE, pot fi utilizate doua-trei cote reduse la TVA, dar care nu pot fi mai mici de 5%. Cei cinci senatori PSD care au initiat proiectul de lege spun ca in majoritatea statelor din UE exista practica cotei reduse la TVA pentru o parte din alimente.
EXPLICATII
» PIEDICI: BUGETUL SI UE
Guvernul precizeaza ca iahturile si alte ambarcatiuni de agrement sunt supuse taxarii prin accize doar in Romania si in Legea 571 este prevazut un program de reducere treptata a nivelului acestor accize, chiar pana la eliminarea lor in unele situatii pana in 2011. CE a formulat o opinie conform careia acest sistem de impozitare nu este in spiritul principiului Tratatului Uniunii Europene referitor la libera circulatie a marfurilor la nivel comunitar. Romaniei i s-a acordat o perioada de tranzitie in ceea ce priveste alinierea nivelului accizelor la produse din tutun pana in 2010. De asemenea, Guvernul considera ca aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru produsele alimentare in cauza va conduce la o scadere a veniturilor bugetare din TVA in cuantum de 2,047 miliarde lei.