24.1 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialFurie sindicala la portile ArcelorMittal

Furie sindicala la portile ArcelorMittal

Protestul organizat ieri de unul dintre sindicatele de la ArcelorMittal Galati a fost pe punctul de a se transforma in revolta violenta, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

Motivul protestului organizat de Sindicatul Solidaritatea a fost, ca si in 2007, nemultumirea fata de cresterea salariala oferita de administratia combinatului pentru acest an, de 9,5%. Alte doua grupari sindicale, FSS Metarom si UTSL, din care fac parte aproximativ 10.500 din cei 14.500 de salariati ai combinatului, au acceptat oferta si au incheiat cu administratia un protocol in care se prevede aplicarea retroactiva a majorarii cu 9,5%, incepand cu 1 ianuarie. Liderii Sindicatului Solidaritatea, care au cerut la negocieri dublarea salariilor, au respins oferta, au declansat conflictul de munca si au anuntat pentru ieri dimineata, incepand cu 6.30, declansarea grevei generale.

 

Desi semnasera pentru greva 3.621 de siderurgisti, ieri dimineata s-au strans pentru a protesta in fata portii principale doar 800. Nervozitatea lor a crescut atunci cand au observat ca pe o cladire din preajma se instala o camera de supraveghere si au interpretat gestul ca o incercare a administratiei de a-i filma in vederea represaliilor. Peste 100 de protestatari au incercat sa treaca de poarta combinatului. Agentii de paza le-au oprit inaintarea, folosind sprayurile paralizante. Gestul a sporit furia grevistilor, care au rasturnat o cabina de paza si au aruncat in agenti cu PET-uri, pietre, bucati de asfalt si cutii de conserve. In aceasta invalmaseala a fost ranit usor si un jurnalist, in care s-a aruncat cu o cutie de conserve.

In prezent, nu se stie cati siderurgisti participa la greva, pentru ca lucrul a fost intrerupt partial in mai multe sectii din combinat. Ca urmare, la multe posturi de lucru se intampla ca unii dintre salariati sa munceasca, iar altii sa fie in greva. Pentru ca in sectiile de productie cu foc continuu trebuie asigurata prezenta unei treimi din salariati, la orele pranzului, administratia combinatului i-a chemat pe liderii Solidaritatii la o negociere pe aceasta tema. "Am invitat liderii Sindicatului Solidaritatea pentru a discuta aspectele organizatorice ale grevei pe care au anuntat-o. Invitatiile au fost trimise de doua ori in timpul weekendului, dar nici unul dintre lideri nu le-a dat curs", a declarat Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al combinatului. Grevistii ameninta ca, daca administratia nu revine asupra procentului majorarii salariale, miercuri vor organiza un mare miting. Unii dintre ei spun ca miercuri vor lua cu asalt birourile directorilor, ca si anul trecut, pentru ca le-a ajuns "cutitul la os".

» Razboiul sindicatelor
De cativa ani, sindicatele de la ArcelorMittal Galati sunt impartite in doua tabere. Din punct de vedere al numarului de membri, cea mai puternica este gruparea formata din FSS Metarom, UTSL si US Forum, care sustin revendicari comune la negocierile cu administratia. Sindicatul Solidaritatea, infiintat in 2004 pe fondul nemultumirii fata de modul in care erau reprezentate interesele de liderii FSS, s-a afirmat ca o grupare radicala, vehementa la adresa conducerii combinatului si a "adversarilor" din FSS. FSS si Solidaritatea s-au razboit in instanta, contestandu-si reciproc numarul de membri si reprezentativitatea.

Cele mai citite

Ciolacu laudă autoritățile statului implicate în captura record de cocaină din portul Constanța

Salut efortul susținut, vigilența și cooperarea instituțiilor statului prin care a fost împiedicată tranzitarea prin Portul Constanța a unei cantități-record de cocaină, ascunsă într-un...

Prognoză meteo octombrie. Temperaturile se vor situa peste cele obișnuite

Meteorologii prognozează că în luna octombrie 2024 temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite, iar cantitățile de precipitații vor varia în funcție de...

Propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024

Autoritățile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024. Această măsură este...
Ultima oră
Pe aceeași temă