21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCapsunarii, invitati la repatriere voluntara

Capsunarii, invitati la repatriere voluntara

Romanii amenintati de somaj in spania ar putea beneficia de un program de repatriere voluntara, la care lucreaza acum "nou-nascutul" guvern socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero. Premierul spaniol a propus plata unor compensatii de somaj repatriatilor sau acordarea unor micro-credite, cu care acestia sa inceapa afaceri in tarile de origine. Spania traieste acum o serioasa criza economica. Sectorul constructiilor este gripat din cauza ofertei excedentare de locuinte, care nu-si gaseste cererea. somajul "imobiliar" ar putea afecta intre 330.000 si 450.000 de lucratori in urmatorii doi ani, multi dintre ei romani. Daca acum cativa ani un exod al romanilor din Spania ar fi dat fiori pe sira spinarii Guvernului de la Bucuresti (repatrierile insuficiente de capital n-ar fi putut sustine deficitul extern), acum el este benefic Romaniei, care are o foame cronica de muncitori, sustin economistii.

 

Ei spun ca programul lui Zapatero este "inteligent", intrucat previne tensiunile sociale care ar putea izbucni in Spania din cauza somajului. "Decat romanii sa stea acolo si sa someze, mai bine sa vina in tara. Daca isi gasesc de lucru in Romania, sa lucreze aici. Daca nu, ei pot pleca oriunde, inca de a doua zi. Insa acum este criza si in Spania, si in alte tari, semn ca a-ntarcat balaia", a declarat analistul Ilie serbanescu. "Trebuie sa se inteleaga insa ca aceasta repatriere nu este una fortata, cum se intampla in cazul romanilor infractori adusi cu avioanele, ci una voluntara, in care muncitorii din Spania se intorc pentru a inlatura deficitul de calitate pe care il avem in domeniul constructiilor", a aratat, la randul sau, economistul Daniel Daianu. El spune ca o revenire masiva in tara a fortei de munca nu mai starneste ingrijorarea finantistilor. "Este o diferenta ca de la cer la pamant intre economia romaneasca de acum 5-6 ani si ceea ce se intampla in prezent. Daca atunci ne faceam griji pentru somajul structural si pentru echilibrele externe, acum ne-ar prinde bine aceasta repatriere", a adaugat Daianu.

Programul lui Zapatero este sustinut puternic si de Guvernul Romaniei, prin bursele locurilor de munca organizate in Spania, unde sunt oferite salarii de 400-1.000 de euro pe luna in constructii, industria textila sau in domeniul lucrarilor publice. Muncitorii romani nu se inghesuie inca sa accepte ofertele angajatorilor din tara. O posibila explicatie pentru aceasta reticenta este avansata de ziarul El Pais: "Poate si pentru ca in Spania criza a facut doar primii pasi".

 

Spania traieste acum o serioasa criza economica, iar principalul sau motor de dezvoltare, industria constructiilor, este gripat din cauza ofertei excedentare de locuinte, care nu-si gaseste cererea. Potrivit un studiu al bancii spaniole BBVA, intre 330.000 si 450.000 de lucratori risca sa-si piarda locurile de munca in urmatorii doi ani. somajul "imobiliar" ii va afecta puternic pe imigrantii care lucreaza in constructii.

Cea mai mare comunitate de imigranti din Spania este cea a romanilor, formata din 600.000 de oameni; neoficial, ar fi vorba de peste doua milioane de persoane angajate in constructii, agricultura si servicii. Faptul ca aceasta criza este abia la inceputurile ei este sustinut de prognozele revizuite ale Bancii Spaniei, care indica o decelerare a cresterii economice de la un nivel de 3,8% in 2007 la 2,5% in 2008 si la 2,1% in 2009. Proportional, rata somajului din aceasta tara poate urca de la 8,3% in 2007 la 9,8% in 2009. Potrivit Eurostat, in ultimul an somajul din Spania a cunoscut cea mai rapida crestere din UE. Numai in februarie 2008 somerilor deja existenti li s-au adaugat alti 53.000.

"Trebuie sa promovam noi formule pentru a incuraja imigrantii care isi pot pierde locurile de munca in urmatoarele luni sa se intoarca in tarile lor pentru a se instala acolo definitiv", a spus Zapatero. In opinia analistilor romani, viitoarele masuri ale guvernului spaniol ar preveni convulsiile sociale dintre rezidenti si emigranti, care ar putea izbucni pe fondul exploziei somajului. Daca acum cativa ani intoarcerea romanilor din Spania ar fi dat fiori pe sira spinarii Guvernului de la Bucuresti (repatrierile insuficiente de capital, reprezentate de banii trimisi in tara de lucratori, n-ar fi putut sustine deficitul extern), acum ea este salutara, avand in vedere foamea cronica de muncitori a Romaniei, sustin analistii.

Programul de repatriere voluntara a romanilor este o masura inteligenta a guvernului spaniol si ea trebuie salutata, spune europarlamentarul Daniel Daianu. "In conditiile adancirii crizei sectorului constructiilor si cresterii somajului, guvernul spaniol incearca sa anticipeze prin aceasta masura o tensiune sociala cu consecinte negative. Trebuie sa se inteleaga insa ca aceasta repatriere nu este una fortata, cum se intampla in cazul romanilor infractori adusi cu avioanele, ci una voluntara", a aratat Daianu. El spune ca repatrierea nu mai genereaza ingrijorare. "Este o diferenta ca de la cer la pamant intre economia romaneasca de acum 5-6 ani si ceea ce se intampla acum. Daca atunci ne faceam griji pentru somajul structural si pentru echilibrele externe, acum ne-ar prinde bine aceasta repatriere", a conchis el. Economistul Ilie serbanescu sustine, la randul sau, ca repatrierea este "o masura inteleapta" a lui Zapatero: "Decat romanii sa stea acolo si sa someze, mai bine sa vina in tara. Daca isi gasesc de lucru in Romania, sa lucreze aici. Daca nu, ei pot pleca oriunde, inca de a doua zi. Insa acum este criza si in Spania si in alte tari, semn ca a-ntarcat balaia".

Si analistul economic Aurelian Dochia apreciaza ca impactul unei repatrieri masive a romanilor din Spania ar putea fi mai mult pozitiv decat negativ. "S-ar putea sa asistam la o incetinire sau la o stagnare a fluxurilor financiare dinspre Spania. Daca punem insa in balanta acest efect si deficitul de forta de munca din Romania, impactul pozitiv al repatrierii va fi mai mare decat cel negativ", a spus el. Dochia a subliniat ca, desi banii expediati in tara de catre romani sunt inca importanti pentru echilibrarea deficitului extern, situatia tinde sa devina mai relaxata, prin imbunatatirea echilibrului balantei noastre comerciale. "Probabil ca romanii care si-au cumparat deja locuinte in Spania si cei care lucreaza in servicii, inclusiv financiare, nu vor reveni in tara, insa ar putea s-o faca cei care au slujbe mai prost platite, mai putin stabile, care sunt amenintati acum de somaj", a conchis analistul.

Cele mai citite

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Încă o lovitură pentru Barcelona! Și Fermin Lopez s-a accidentat

FC Barcelona se confruntă cu o serie de accidentări importante, după ce și mijlocașul Fermin Lopez a fost declarat indisponibil pentru trei săptămâni. După victoria...

Copil în vârstă de patru ani, snopit în bătaie de un vecin. Micuțul a ajuns în stare gravă la spital

Un copil de patru ani, din municipiul Adjud, a ajuns la spital în stare gravă, marţi, după ce a fost bătut de un bărbat...
Ultima oră
Pe aceeași temă