25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialItalia la vot

Italia la vot

» Alegerile legislative care se incheie azi in Italia au fost marcate de scepticismul electoratului, dezamagit de politicieni si ingrijorat de perspectivele unei recesiuni economice.

"Bu imi pasa cine castiga. Tot ce vreau este un guvern care sa se mentina", i-a declarat corespondentului agentiei Reuters un profesor de 54 de ani din Roma, intrand in sectia de vot. Guvernul de centru-stanga condus de Romano Prodi s-a mentinut doar 20 de luni, italienii fiind acum in situatia de a vota pentru cel de-al 62-lea Executiv de dupa al doilea razboi mondial.
Gravele probleme economice si sociale din ultima vreme indreptatesc pesimismul, Fondul Monetar International prognozand pentru Italia o crestere economica de doar 0,3% anul viitor. Agitatia din jurul vanzarii companiei aeriene Alitalia, criza gunoaielor din Neapole si scandalul privind mozzarella contaminata au facut sa creasca nemultumirea.

Sondajele de opinie dadeau drept probabila revenirea la putere a magnatului media Silvio Berlusconi (de centru-dreapta), sustinut si de Partidul Romanilor din Italia, creditat cu sase pana la noua procente in plus fata de rivalul sau, fostul primar al Ro-mei, Walter Veltroni (de centru-stanga). Berlusconi (71 de ani) este singurul lider care a reusit sa duca pana la capat un mandat de premier (intre 2001 si 2006) in Italia, in ultimii 50 de ani. Daca formatiunea sa, Poporul Libertatii, va castiga alegerile, Berlusconi ar ajunge pentru a treia oara la conducerea guvernului.

Oferta electorala a celor doi este destul de apropiata, ambii propunand o usoara reducere a taxelor pentru a incuraja cresterea consumului, ca si intarirea politiei pentru o mai mare eficienta in combaterea criminalitatii.
Actrita italiana Valeria Bruni-Tedeschi (sora Carlei Bruni si cumnata presedintelui francez de centru-dreapta, Nicolas Sarkozy) a semnat, alaturi de alte 450 de celebritati, o declaratie de sustinere a candidatului stangii, Walter Veltroni.
Complicata lege electorala adoptata de ultimul cabinet Berlusconi face extrem de dificila obtinerea unei majoritati clare in camera superioara a Parlamentului, invingatorul in alegeri avand mai mult ca sigur nevoie de parteneri de coalitie din randul partidelor mici.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă