25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAcordul "ultimei sanse" pentru Afganistan

Acordul „ultimei sanse” pentru Afganistan

Succesul acordului privind misiunea din Afganistan la care s-a ajuns la Summitul NATO de la Bucuresti ar fi pentru comunitatea internationala "ultima sansa" de a recastiga aceasta tara, a declarat unul dintre ziaristii afgani acreditati la reuniune.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat, avandu-i alaturi pe presedintele afgan Hamid Karzai si pe secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, ca la Bucuresti au fost elaborate doua documente fundamentale pentru Afganistan, unul referitor la "viziunea strategica a ISAF", iar al doilea privind planificarea politico-militara.
Comunitatea internationala a admis ca angajamentul in Afganistan este unul pe termen lung si ca este nevoie de mai multe eforturi, nu doar militare, ci si pentru dezvoltare si democratizare. si, din relatarea unui ziarist afgan acreditat la summitul de la Bucuresti, aceasta recunoastere a venit in al doisprezecelea ceas.
Este imperativ ca aceste planuri sa aiba succes, a afirmat Zubair Babarkhail, reporter din Kabul. Altfel, exista riscul ca afganii sa isi piarda orice urma de incredere in democratie, ceea ce nu poate sa fie decat in favoarea talibanilor.

"Afganii s-au bucurat cand au scapat de regimul talibanilor, dar, dupa cativa ani, mai ales incepand din 2004, cand securitatea s-a degradat si violentele s-au intensificat, oamenii au inceput sa creada ca talibanii se regrupeaza si revin. Acum, cand insecuritatea s-a extins pana in centrul Afganistanului, in provinciile invecinate cu orasul Kabul, afganii sunt si mai ingrijorati", a povestit Zubair.
In special in zonele rurale, "afganii sunt nemultumiti de guvern si nu mai sustin autoritatile, nu mai sustin fortele internationale, pentru ca spun ca in Afganistan au intrat sute de milioane de dolari, iar la ei nu a ajuns nimic, nu au vazut nici o imbunatatire". Toti cred ca guvernul ar fi putut sa faca mai mult. "Oamenii imi spun, in special cei din sate, ca noaptea conduc talibanii, iar ziua conduc guvernul si coalitia internationala. Daca guvernul si comunitatea internationala nu reusesc reconstructia promisa si se mai intampla si ca trupele straine sa ucida in bombardamente civili, afganii pot fi tentati de ideea de a se alatura talibanilor, pentru protectie si pentru bani", a explicat ziaristul afgan. "Talibanii au puncte importante de rezistenta, ascunzatori. Vedeti, toata lumea il cauta pe Bin Laden si acesta este de negasit. Ceea ce inseamna ca talibanii au sustinatori foarte buni, inclusiv in guvern", este parerea sa.

Ar fi important, de asemenea, sa aiba succes planul de "afganizare" a fortelor de securitate, pentru ca s-ar inlatura astfel grave bariere culturale. "In Afganistan, daca imi intra in casa un hot si ma jefuieste, sunt necajit, in primul rand, nu pentru ca mi s-au furat lucruri, ci pentru ca mi s-a intrat in casa, ceea ce se considera o mare rusine. Oamenilor le-ar fi mai usor sa accepte masurile de securitate impuse si exercitate de conationali". Dar Zubair este sceptic in privinta sanselor de succes si a termenelor stabilite. De exemplu, in luna august fortele afgane ar trebui sa preia responsabilitatea securitatii in Kabul. "Ar fi bine sa reuseasca, dar nu prea cred…", a spus el la finalul discutiei.

Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă