» Disputa dintre ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, si primarul Capitalei, Adriean Videanu, asupra liniei de metrou Bucuresti-Otopeni continua.
» Orban sustine in continuare varianta trenului de suprafata, in timp ce Videanu pledeaza pentru importanta transportului subteran.
» In acest timp, lucrarile pe tronsoanele Nicolae Grigorescu-linia de centura si Gara de Nord-Laromet sunt in stand-by de peste 20 de ani.
Traseul liniei de metrou care va face legatura intre Bucuresti si Aeroportul "Henry Coanda" reprezinta si acum, la mai putin de 3 luni de la debutul oficial al lucrarilor, inca o mare necunoscuta. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, sustine proiectul "Gara de Nord-Otopeni", linia urmand sa fie construita la suprafata, cu exceptia unui tunel de circa un kilometru. "Principalul atu al proiectului pe care il propun este costul. Lucrarea ar necesita suma de 205 milioane de euro, fara TVA, sau 250 milioane euro, cu TVA, in timp ce proiectul celalalt (in subteran – n.r.) costa 1,1 miliarde euro", a declarat Orban. Lucrarile vor dura circa doi ani si jumatate, iar linia va avea o lungime de peste 19 km, din care aproximativ 12 km exista deja, pentru a asigura transportul de combustibil catre aeroport. In prezent, Ministerul Transporturilor asteapta aprobarea de catre Guvern a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea liniei Bucuresti-Otopeni. Acest lucru se va realiza in cel mult 45 de zile. "Deja am solicitat sa se intocmeasca documentatia de licitatie pentru acest proiect", a completat Orban.
Credit de 300 milioane euro de la japonezi
Pe de alta parte, primarul general Adriean Videanu a propus un proiect diferit pentru legatura Bucuresti-Otopeni.
Este vorba de extinderea liniei de metrou pana la Aeroportul "Henry Coanda", punctul de plecare fiind statia Piata Victoriei sau statia 1 Mai. "Acest proiect este singura solutie pentru descongestionarea traficului in zona de nord a Capitalei.
Orasul s-a dezvoltat in ultimii ani preponderent in aceasta parte si construirea unei noi linii de metrou va evita blocarea efectiva a Bucurestiului", a declarat primarul Videanu. Noua linie de metrou va fi construita cu ajutorul unui credit de 300 milioane de euro, acordat de guvernul Japoniei.
INTARZIERE
» Proiecte in stand-by
Incepute acum 20 de ani, lucrarile de extindere a metroului pe tronsoanele "Nicolae Grigorescu-linia de centura" si "Gara de Nord-Laromet" nu s-au incheiat nici la aceasta ora. "Tunelurile au fost umplute cu apa, la un moment dat a fost necesar sa se curete, sa se termine lucrarile de consolidare si de constructie. Acum se afla in curs de desfasurare lucrarile de amenajare, de montare a instalatiilor, deci lucrarile au fost executate etapizat", a declarat Gabriel Mocanu, directorul general al Metrorex.