25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTibetul, o noua incercare pentru UE

Tibetul, o noua incercare pentru UE

Agenda reuniunii ministrilor de Externe ai tarilor membre ale UE a fost dominata ieri de discutiile privind stabilirea unei pozitii comune fata de violentele din Tibet si fata de Beijing.

Ideea boicotarii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programata pentru data de 8 august, a fost dezbatuta ieri la reuniunea sefilor diplomatiilor din tarile membre ale UE, care a avut loc la Brdo pri Kranju, in Slovenia (tara care exercita presedintia semestriala a UE).

Putini oficiali au adoptat pana acum pozitii transante, cei mai multi facand declaratii prudente, ce reflecta dificultatea in care sunt pusi responsabilii europeni, prinsi intre presiunea de a transmite un mesaj Beijingului cu privire la respectarea drepturilor omului si preocuparea de a nu deranja un important partener comercial si economic. Tibetul si atitudinea fata de China au constituit singurul dezacord care a umbrit noua "fraternitate" intre Marea Britanie si Franta. Astfel, in timp ce premierul britanic Gordon Brown a declarat categoric ca tara sa (care va gazdui Olimpiada din 2012) va participa la ceremonia de deschidere, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca isi rezerva dreptul de a hotari daca va merge sau nu la ceremonie, "in functie de situatia din Tibet" si dupa consultari cu partenerii europeni, cu atat mai mult cu cat Franta va detine in acel moment presedintia UE.
In Cehia presedintele si premierul au pozitii diferite. seful statului, Vaclav Klaus, a anuntat ca nu va merge la ceremonia de la Beijing, subliniind insa ca nu doreste sa "ameninte China". "Cei care au decis in anii ‘90 sa acorde Beijingului dreptul de a organiza Olimpiada nu trebuie sa se arate surprinsi astazi ca China este asa cum este", a comentat Klaus pe site-ul sau personal. Premierul Mirek Topolanek a declarat ca, in principiu, se opune "gesturilor gratuite", dar decizia finala daca va merge sau nu va fi luata de intregul guvern "dupa o analiza profunda". Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a anuntat ca nu va participa la ceremonie.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat ca prezenta oamenilor politici la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing ar fi "inoportuna", adaugand insa ca Varsovia nu tine sa iasa in evidenta si sa aiba o pozitie singulara.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca nici el, nici cancelarul Angela Merkel nu au prevazut sa participe la ceremonia de la Beijing, dar a dat de inteles ca acest lucru nu are legatura cu reprimarea revoltei din Tibet.
sefa diplomatiei austriece, Ursula Plassnik, a declarat  ca boicotarea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing ar fi "un semnal puternic", adaugand ca "este important sa nu se limiteze problema respectarii drepturilor omului in China si in Tibet doar la chestiunea prezentei politice" la ceremonie.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă