22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSarbii baricadati in tribunale, evacuati

Sarbii baricadati in tribunale, evacuati

Politia ONU din Kosovo (MINUK), sustinuta de fortele NATO (KFOR), a lansat ieri dimineata o operatiune de evacuare a sarbilor care ocupau doua tribunale din orasul Kosovska Mitrovita, divizat intre sarbi si albanezi.

Operatiunea a inceput la ora 5 dimineata (ora locala), cand unitati speciale ale politiei ONU din Kosovo, sustinute de forte din KFOR, au luat cu asalt cele doua cladiri, pentru a-i evacua pe sarbii baricadati de vineri in interiorul tribunalelor. Fortele de ordine au recurs la gaze lacrimogene si la grenade "flashbang".
Sarbii au ripostat cu focuri de arma. Cel putin un vehicul al ONU si un camion al NATO au fost incendiate. Fortele de ordine au preluat controlul asupra cladirilor, arestand 53 de sarbi.

O parte dintre arestati au fost eliberati dupa ce conationali de-ai lor au oprit masinile politiei ONU. Unii dintre cei eliberati au declarat pentru corespondentii de presa ca interventia fortelor internationale a avut loc fara violenta. Arestatii au fost dusi in centre de detentie si urmeaza sa compara in fata justitiei.
La cateva ore dupa interventia politiei, in fata unuia dintre tribunale a avut loc o explozie soldata cu mai multi raniti din randul fortelor internationale, dupa care s-au auzit mai multe rafale de arme automate. Cel putin 33 de membri ai fortelor de ordine, dintre care 22 de politisti polonezi si alti trei politisti (a caror cetatenie nu a fost precizata) din efectivul ONU si opt militari din trupele KFOR, au fost raniti. In randul sarbilor s-au inregistrat 80 de raniti, 15 dintre acestia atinsi de focuri de arma trase de conationalii lor.
Dupa incheierea operatiunilor, pentru a nu amplifica tensiunile, politia ONU a primit ordinul de a se retrage din nordul orasului Kosovska Mitrovita, zona locuita de sarbi.

De la declararea independentei Kosovo, protestele, dintre care unele au degenerat in violente, s-au succedat in nord, zona locuita de etnici sarbi. Acestia au dat foc mai multor puncte de frontiera si au incercat sa preia controlul asupra unei portiuni de cale ferata. In Kosovska Mitrovita, demonstratiile de protest impotriva independentei sunt aproape zilnice. Sute de politisti sarbi au demisionat, predandu-si insignele si armele, pentru a nu se supune noilor autoritati albaneze kosovare.

» Preocupare
Comisia Europeana este "foarte preocupata de situatia tensionata din nordul orasului Mitrovita" si a deplans atacul impotriva fortelor de politie ONU si a fortelor KFOR. "Violenta este inacceptabila" si "facem apel la retinere", a declarat un purtator de cuvant al executivului european. Ma-rea Britanie "condamna in totalitate actiunile violente indreptate impotriva personalului ONU si NATO, cu scopul de a le impiedica activitatea". "Facem apel la toate partile sa respinga violenta; violenta nu este in interesul nimanui", a declarat un purtator de cuvant al Foreign Office. Rusia a cerut din nou reexaminarea problemei kosovare. "Evenimentele din Mitrovita nu sunt izolate in cadrul global al provinciei. (…) Amplificarea tensiunii, in special in sectoarele locuite de sarbi, este o consecinta directa a proclamarii unilaterale a independentei Kosovo. (…) Situatia nu se poate normaliza fara o revenire a procesului kosovar in cadrul fixat de dreptul international", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Moscova. Ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardjici, a cerut eliberarea etnicilor sarbi arestati de fortele internationale si rezolvarea problemelor "prin acorduri si discutii".

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă