15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurarile romanilor, doar 1,77% din PIB

Asigurarile romanilor, doar 1,77% din PIB

» In medie, un roman a cheltuit 100 euro pe asigurari in 2007.

» Bucurestenii, de patru ori mai prevazatori ca restul romanilor.

» Campaniile pentru pensiile private obligatorii au stimulat asigurarile de viata.

 

Anul trecut romanii au cheltuit cu asigurarile 7,17 miliarde lei (2,15 miliarde euro), in crestere cu peste 25% fata de anul anterior, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Totusi, nivelul primelor brute subscrise de romani reprezinta doar 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), in usor avans fata de anul 2006, cand reprezenta 1,67%.
Astfel, in 2007 cheltuiala medie pe cap de locuitor pentru asigurari a fost de 100 de euro (333 lei).
Aproape jumatate (46%)  din sumele totale ale industriei asigurarilor au provenit din Capitala si din zonele limitrofe (regiunea Bucuresti-Ilfov). Densitatea asigurarilor in Bucuresti-Ilfov a fost de 1.480 lei/ locuitor, de peste 4,4 ori mai mare decat media pe tara, de 333 de lei. Toate celelalte regiuni au inregistrat densitati ale asigurarilor sub media pe tara, ceea ce arata, spun specialistii, potentialul de dezvoltare a pietei in regiuni. Dupa municipiul Bucuresti, unde s-au alocat in medie 1.685 lei/locuitor, au urmat judetele Cluj, cu 394 lei, Sibiu, cu 336 lei, Timis, cu 309 lei, si Arges, cu 306 lei pe locuitor.
Asigurarile generale au avut o pondere de 80% din totalul primelor brute subscrise, in vreme ce asigurarile de viata au ocupat doar o cincime din total. Totusi, segmentul asigurarilor de viata a cunoscut o dinamica impresionanta fata de anul 2006, ritmul de crestere accelerandu-se anul trecut la 26,5%, de la 9,7% anul 2006.
O influenta importanta asupra cresterii primelor subscrise pentru asigurarile de viata au avut-o campaniile pentru pensiile private obligatorii (Pilonul II). "Cred ca in urma campaniilor de la Pilonul II oamenii au ajuns sa constientizeze mai bine riscurile si nevoia de protectie si, prin urmare, o parte din acestia au ales sa isi incheie o asigurare de viata", a declarat Radu Vasilescu, presedinte ING Fond de Pensii. Primele brute subscrise pentru asigurarile de viata au crescut anul trecut pana la 1,44 miliarde lei, de la 1,14 miliarde lei in 2006.

Asigurarile generale au atras in 2007 prime brute subscrise de 5,73 miliarde lei, cu 24,84% mai mult decat in anul anterior. Pe acest segment, cea mai ridicata pondere au avut-o asigurarile tip Casco (46%), in vreme ce asigurarile de raspundere civila (RCA) au avut cota de 26,1%, asigurarile de incendiu si calamitati naturale de 11,3%, iar asigurarile de credite de 6,9%. Se observa ca asigurarile auto (Casco si RCA) au inregistrat o pondere de 72% din totalul asigurarilor generale. Volumul sumelor alocate de romani pentru asigurarea Casco a crescut anul trecut cu 41,3% fata de anul 2006, intr-un ritm mai accentuat decat dinamica vanzarilor de autoturisme (23%), probabil pe fondul unui grad de penetrare mai ridicat si al cresterii primelor percepute.
Despagubirile platite in 2007 de asiguratori s-au ridicat la 3,35 miliarde lei (peste un miliard euro), in crestere cu 27,7% fata de nivelul din anul anterior. Pentru asigurarile generale companiile au platit despagubiri in valoare de 3,17 miliarde lei, reprezentand 94,6% din total. In contul asigurarilor de viata s-au platit indemnizatii de 180 milioane lei (5,4% din total).

In 2007 diferenta dintre primele brute subscrise si despagubirile platite a fost de 4 miliarde lei, din care 2,66 miliarde lei la sigurarile generale si 1,3 miliarde lei la asigurarile de viata. Pe segmentul asigurarilor generale, indemnizatiile platite reprezinta 55,6% din primele brute subscrise, in vreme ce la asigurarile de viata despagubirile au reprezentat 12,5% din totalul primelor subscrise. Anul trecut asiguratorii si-au majorat capitalul cu 153 milioane euro.
Pentru 2008 CSA estimeaza o crestere cu 25% a volumului primelor brute subscrise. De asemenea, pana la finalul acestui an, CSA prevede ca asiguratorii vor realiza o baza de date comuna pentru asigurarile CASCO.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă