Copiii care au incercat sa utilizeze cardurile parintilor pentru a face achizitii pe Internet au reprezentat unele dintre cele mai frecvente situatii de tentativa de frauda in magazinele online.
De asemenea, incercarile de folosire a cardurilor furate, indeosebi carduri emise in Statele Unite, s-au plasat in acest top intocmit pentru anul 2007 de catre integratorul de solutii de comert electronic Gecad ePayment. "Alte tentative de fraudare au implicat conturi de PayPal alimentate cu carduri furate sau chiar conturi de PayPal internationale furate, precum si tentative de frauda prin conturi bancare virtuale, din afara Romaniei", declara Cristian Badea, CIO ePayment. Toate acestea insa nu au depasit nivelul de 1,5% din numarul total al comenzilor efectuate cu card bancar, cel putin in magazinele care folosesc solutia ePayment. Toate incercarile de fraudare au fost respinse. Iar Radu Apostolescu, director la eMag.ro, le caracterizeaza ca fiind puerile.
Motivele pentru care romanii fraudeaza sunt multiple. "Multi incearca sa fraudeze pentru distractie, din saracie sau, pur si simplu, pentru ca isi imagineaza ca pot", a aratat Badea. "Multi se cred la adapost in spatele monitoarelor si nu isi dau seama ca vor fi prinsi. In acelasi timp, infractorii nu constientizeaza intotdeauna seriozitatea faptei, desi in Romania tentativa de frauda online se pedepseste cu inchisoare de pana la 12 ani. Cei care incearca sa fraudeze au cateva tinte predilecte: magazinele de unde isi pot efectua reincarcare electronica pentru cartele preplatite, magazinele care vand produse electronice si IT, dar si operatorii aerieni de pe site-urile carora incearca sa isi plateasca biletele de avion cu carduri furate", adauga Cristian Badea.