Grecia coopereaza cu Romania "strans, mai strans poate decat cu alte state, la nivel european", in relatiile bilaterale existand o "abordare frateasca", a declarat secretarul general pentru Afaceri Europene din MAE grec, Dimitrios Katsoudas. El a subliniat, ca o caracteristica a relatiilor dintre cele doua state, faptul ca exista o viziune comuna cu privire la numeroase probleme importante, cum ar fi Balcanii de Vest si Kosovo. Drept conditii pentru o si mai mare apropiere, oficialul grec a enumerat increderea si sprijinul reciproc, necesitatea ca relatiile sa fie mai "institutionalizate", iar intalnirile la diferite niveluri sa fie mai frecvente. O idee impartasita de analistii si oficialii greci este aceea ca Grecia, Romania si Bulgaria (parti ale unei trilaterale regionale) sa adopte si sa sustina o pozitie comuna la nivel european in probleme majore, aceasta fiind o sansa ca vocea lor sa fie auzita mai bine.
Grecia nu este "printre cei mai entuziasti" in privinta recunoasterii independentei Kosovo, a declarat pentru "Romania libera" secretarul general pentru Afaceri Europene din Ministerul de Externe elen, Dimitrios Katsoudas.
"Intelegem ca situatia (de provizorat – n.r.) de acolo s-a prelungit prea mult, dar atat Grecia, cat si Romania iau in consideratie pericolele unei declaratii unilaterale a independentei", a adaugat Katsoudas. Nu este vorba despre o "teama" de eventualele consecinte, ci despre faptul ca atat Grecia, cat si Romania sunt "constiente" si privesc situatia cu mai multa "precautie", fiind "preocupate sa nu vada cazuri similare aparand in alte regiuni". Oficialul grec a amintit si pozitia ferma a Ciprului, care nu va vota pentru recunoasterea independentei Kosovo de teama ca partea turca a Ciprului ar putea sa isi declare, de asemenea, independenta. Pe de alta parte, ultimele evolutii din regiune nu ar trebui sa influenteze perspectivele europene ale Balcanilor de Vest. Dimitrios Katsoudas a reluat pledoaria pentru accelerarea procesului de aderare la UE si NATO a tarilor din regiune, aceasta fiind singura garantie a stabilizarii si evitarii conflictelor, si a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat Planului in cinci puncte de accelerare a integrarii europene a Balcanilor de Vest, plan propus in luna decembrie de catre ministrul grec de Externe, Dora Bakoyannis.