9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialDLAF a recuperat 700.000 de euro din fondurile europene fraudate

DLAF a recuperat 700.000 de euro din fondurile europene fraudate

» Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a efectuat anul trecut 103 controale cu privire la obtinerea, derularea si utilizarea fondurilor provenite din programele de asistenta financiara nerambursabila ale UE in perioada 2005-2007, se arata intr-un raport de activitate al DLAF.

In 56 de cazuri au fost constatate indicii de frauda, iar in 14 cazuri au fost identificate nereguli. Valoarea totala a proiectelor controlate a fost de aproximativ 200 de milioane euro, iar in perioada 2005-2007 DLAF a recuperat pe cale administrativa debite in cuantum de aproximativ 2,6 milioane euro, din care 700.000 de euro in 2007. Anul trecut numarul controalelor pe fondurile PHARE a crescut cu 20% fata de 2006 (58 de cazuri), iar pentru programul SAPARD (30 de cazuri) controalele s-au dublat.
Intre 2005 si 2007, DLAF a trimis DNA 121 de cazuri privind posibile fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor comunitare. Dintre acestea, Parchetul a solutionat 53 de dosare. 30 de controale au fost confirmate prin trimiterea in judecata a persoanelor vinovate, procurorii emitand 20 de rechizitorii. Au mai fost doua cazuri care s-au solutionat cu scoaterea de sub urmarire penala, iar in 17 cazuri procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale. Potrivit dosarelor penale intocmite de DNA, au fost trimise in judecata 39 de persoane, care risca pedepse de pana la 20 de ani de inchisoare.
Controalele efectuate de DLAF in anul 2007 au acoperit in mod uniform toate cele 8 regiuni de dezvoltare. Cea mai mare valoare a proiectelor controlate in perioada respectiva este aferenta Regiunii 2 Sud Est ( 47,330 milioane euro). In 2007 au fost recuperate integral debitele stabilite in 20 de cazuri, iar in alte cazuri debitele calculate au fost recuperate partial.
Principalele modalitati de fraudare identificate au fost: folosirea de documente justificative falsificate, incorecte sau incomplete (34%), utilizarea de certificate sau declaratii false sau falsificate (16%), efectuarea de cheltuieli neeligibile (15%) si incalcarea normelor privind achizitiile publice (4%).
Raportul DLAF prezinta si cateva exemple de cauze de fraudare a banilor comunitari. Un asemenea dosar penal a fost intocmit pentru primarul din localitatea Santana de Mures, care pe 18 iulie anul trecut a fost trimis in judecata de catre DNA pentru infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, fiind constatat un prejudiciu de peste 100.000 de euro. Acest caz se refera la un proiect de racordare a orasului la sistemul de canalizare. Insa, datele tehnice au fost modificate, au fost utilizate documente inexacte privind proprietatea asupra terenului. Intr-un alt caz de prejudiciere a banului comunitar, in care au fost falsificate certificate de autoritate fiscala in judetul Neamt, trei inculpati au fost condamnati la inchisoare intre 4 si 10 ani.

Tariceanu lauda activitatea DLAF

Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca institutiile implicate in combaterea coruptiei trebuie sa stea departe de razboiul politic televizat, deoarece romanii doresc o justitie in care politicul sa taca, precizand ca se va implica personal pentru a se evita interventia politicului in actul de control. El a subliniat ca Executivul se va implica in continuare pentru combaterea coruptiei in sanatate, educatie, administratie. In acest sens, Tariceanu a laudat activitatea DLAF, care s-a dovedit a fi impartiala, fara culoare politica, si ca Guvernul va asigura independenta controalelor realizate. "DLAF trebuie sa reprezinte un garant al utilizarii corecte a fondurilor europene", a adaugat premierul.

Chiuariu acuza DNA de intarzierea solutionarii dosarelor

Consilierul pe probleme juridice al premierului, Tudor Chiuariu, a acuzat faptul ca "prea multe" dintre dosarele de frauda instrumentate de catre DLAF si trimise DNA pentru cazuri de fraudare a banilor comunitari raman nerezolvate ani de zile. "Din cele 121 de dosare trimise DNA in perioada 2005-2007 sunt inca nesolutionate", a aratat fostul ministru al Justitiei. De asemenea, acesta a mai spus ca, "din cauza faptului ca majoritatea cauzelor vechi se afla inca in faza actelor premergatoare, exista riscul prescrierii raspunderii penale, ce face imposibile recuperarea prejudiciului in cadrul procesului penal si pedepsirea celor vinovati".

Cele mai citite
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...
Ultima oră
Pe aceeași temă