21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialVot decisiv in Serbia

Vot decisiv in Serbia

» Sarbii decid maine daca se indreapta spre un viitor european sau se intorc spre Rusia.

» Prooccidentalul Tadici si ultranationalistul Nikolici se infrunta in al doilea tur al prezidentialelor.

Votul de duminica in al doilea tur de scrutin al alegerilor din Serbia este perceput ca un referendum asupra viitorului tarii, comparat de unii analisti cu alegerile din 2000, in urma carora a fost inlaturat de la putere Slobodan Milosevici.
Sondajele arata ca actualul presedinte, prooccidentalul Boris Tadici (creditat cu un usor avantaj), si ultranationalistul prorus Tomislav Nikolici sunt la o diferenta atat de mica incat rezultatul ar putea fi decis de cateva zeci de mii de voturi.
Analistul Milienko Dereta a declarat pentru AFP ca prin aceste alegeri se hotaraste "viitorul mai multor generatii. Suntem intr-un moment crucial: va trebui sa alegem clar intre politica din cauza careia Serbia ar ajunge la distrugere totala si aceea care va duce tara spre mediul sau natural, Europa", a explicat Dereta. O victorie a lui Nikolici ar diminua sperantele de a integra Balcanii de Vest, in ansamblu, in familia europeana, se arata intr-o analiza publicata de EUObserver.

Fostul ministru de Externe din primul guvern de dupa caderea lui Milosevici, Goran Svilanovici, a aratat ca motivatiile care stau in spatele optiunilor alegatorilor sunt complexe, oglindind actuala situatie din Serbia. Nu toti cei care ar vota pentru Nikolici sunt ultranationalisti, sustine Svilanovici. "Multi dintre ei sunt cei marginalizati de tranzitie. Ei au fost neglijati, chiar uitati de politicienii de la putere." Psihologul Kaia Pribicevici a explicat ca "victimele tranzitiei sunt o tinta excelenta pentru discursurile populiste, care caracterizeaza partidul lui Nikolici. Pentru ei, mesajul lui Tadici despre viitorul european si o viata mai buna este prea vag".
La aceasta se adauga sensibilul subiect al provinciei Kosovo. Uniunea Europeana a devenit mai putin atragatoare pentru sarbi dupa ce majoritatea membrilor sai s-au declarat de acord cu recunoasterea independentei.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă