21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA - prezidenTiale 2008. Alegeri primare In Florida

SUA – prezidenTiale 2008. Alegeri primare In Florida

Senatorul de Arizona, John McCain, a castigat alegerile primare din Florida, victorie care ii intareste pozitia de favorit pentru nominalizarea drept candidat republican in prezidentialele din noiembrie.


Succesul din Florida
"demonstreaza ca sunt liderul conservator care poate uni partidul", a declarat McCain dupa anuntarea rezultatelor. El s-a declarat satisfacut de "impulsul semnificativ" primit in cursa electorala, adaugand ca urmeaza "o saptamana grea si multe alte state" (aluzie la ziua de marti de saptamana viitoare, cand in nu mai putin de 21 de state se vor organiza alegeri primare sau caucusuri, adunari electorale). Pe locul al doilea s-a clasat fostul guvernator de Massachusetts, prosperul om de afaceri Mitt Romney, in timp ce fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, s-a clasat doar pe pozitia a treia.
A fost un rezultat extrem de dezamagitor pentru Giuliani, care a mizat totul pe Florida (stat unde locuiesc multi fosti rezidenti din New York), unde a facut campanie mult mai intens decat contracandidatii sai. De altfel, surse independente din staff-ul sau de campanie au declarat pentru media americane ca Giuliani se gandeste sa se retraga din cursa pentru nominalizarea republicana, oferindu-i sprijinul lui McCain. Iar discursul sustinut de acesta, in care a vorbit la timpul trecut despre candidatura sa, a confirmat speculatiile. "Responsabilitatea conducerii nu se termina cu o singura campanie, ea continua si noi continuam sa luptam (…) Vom ramane implicati si impreuna ne vom asigura ca vom face tot ce putem pentru a preda generatiei viitoare o natiune intr-o stare mai buna decat inainte", a spus Giuliani.

Victorie simbolica
In tabara democratilor, Hillary Clinton a castigat detasat, cu aproape 50 la suta din voturi, dar victoria este mai mult simbolica, intrucat, din cauza divergentelor din cadrul Partidului Democrat, Florida nu va trimite delegati la conventia care il va desemna pe candidatul democrat. Fosta Prima Doamna si actuala senatoare de New York a promis in discursul sau ca va incerca sa schimbe aceasta situatie. Presa americana pare sa fie cuprinsa de o adevarata febra pro-Obama (care a obtinut 33% din voturi in Florida), iar sotii Clinton au ajuns sa fie comparati cu perechea Nicolae si Elena Ceausescu si avertizati ca risca sa fie eliminati (la figurat, nu la propriu) la fel de violent ca acestia, in ziua de Craciun din 1989, "ca o reactie violenta de respingere a unui cuplu conducator".

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă