14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialObama a triumfat in Carolina de Sud

Obama a triumfat in Carolina de Sud

Senatorul Barack Obama a castigat sambata alegerile preliminare din Carolina de Sud cu un scor de doua ori mai mare decat cel obtinut de Hillary Clinton, intr-un stat din sud in care Hillary nu a putut surmonta handicapul rasei.

Obama a obtinut 55% din voturi, fata de numai 27% cat a obtinut Clinton si 18% John Edwards. Intr-un stat in care majoritatea alegatorilor democrati sunt de culoare (53%), Obama a obtinut 83% din voturile negrilor, dar si un sfert din voturile albilor, ceea ce reprezinta adevarata surpriza a acestor prime alegeri preliminare din Sud.
Cum in Carolina de Sud, voturile delegatilor se distribuie proportional, Obama a castigat 25 de delegati la Conventia Democrata, Hillary Clinton 12, iar Edwards 8. Pana acum, asa cum s-a grabit sa observe Obama in discursul de dupa anuntarea rezultatelor, cu Hillary victorioasa in New Hampshire si Nevada, iar Obama in Iowa si Carolina de Sud, Barack Obama are mai multe voturi si mai multi delegati decat fosta prima doamna a Americii.
Batalia este departe de a fi decisa, dar, pentru prima oara de la debutul campaniei, Obama demonstreaza ca este capabil sa castige mai mult decat strict voturile populatiei de culoare. Mesajul de schimbare si de unitate poate seduce electoratul democrat, mai ales pe tineri. Urmeaza zece zile de campanie pana la asa-numita "super-duper tuesday", marti – 5 februarie, cand vor avea loc alegeri in 22 de state, inclusiv California si New York, in care sunt in joc 1.700 de mandate de delegati.

» Giuliani, In cadere libera

Batalia s-a incins si la republicani. Maine, ei se confrunta in cel mai important stat de pana acum, Florida, unde sunt in joc 57 de delegati pe sistemul "invingatorul ia tot" (Florida nu conteaza in sistemul electoral democrat). Florida trebuia sa fie momentul in care se lansa campania fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani, dar ultimele sondaje sunt o dezamagire: Rudy a scazut de la 36 la 18%. Iar pentru primul loc se bat, aproape la egalitate (26%), Mitt Romney si John McCain.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă