16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn mesaj pentru somerii Nokia

Un mesaj pentru somerii Nokia

Preotul Eginald Schlattner traieste de-o viata langa Sibiu, la Rosia. Mai are cinci enoriasi, scrie carti si priveste cu luciditate asupra Europei de azi. Intr-un interviu publicat de HotNews.ro, le spune nemtilor de la Bochum, unde fabrica Nokia si-a inchis portile, ca trebuie sa-i inteleaga pe romani. "Le-as spune ca aici preturile sunt la fel ca in Germania, ba chiar mai mari, iar salariul minim stabilit de guvern este ca in Africa."

Eginald Schlattner face pentru Romania un fel de misionariat, calatorind de la Istanbul la Bruxelles, cam 20 de mii de kilometri pe an, ca sa spuna lumii ca Romania poate fi un model de multiculturalitate, de toleranta fata de alte nationalitati. "Romania este tara in care abecedarul se tipareste in 11 limbi. Daca aici exista atata toleranta fata de diferenta, atunci si Europa trebuie sa ne accepte pe noi, in alteritatea noastra. Trebuie sa inteleaga si sa ne pretuiasca pentru ca, asa cum i-am spus ministrului Oto Schily, cand la ei oracaiau broastele la noi, in Transilvania, ne rugam latineste in biserica."

Rep.: Parinte Schlattner, am intrat in Europa suparandu-i putin pe nemti. Cei de la Bochum ies acum in strada si protesteaza pentru ca Nokia s-a mutat la Cluj
.
E.S.: Nokia nu era a nemtilor, asa cum nu este nici a romanilor. Ea apartine lumii capitaliste, este o chestiune… as spune cinica, legata strict de oportunitati si de profit. In acest moment, celor de la Nokia le renteaza sa vina aici si sa lucreze cu romanii, pentru ca le ofera un salariu de mizerie fata de cele din Europa. Maine, daca muncitorii romani vor cere si ei o 1000 de euro pe luna sau 1500, vor pleca de aici. Poate se vor muta in Ucraina, iar ziarele vor scrie ca romanii sunt revoltati pentru asta.

Rep.: Ce le-ati spune muncitorilor de la Bochum daca ati fi in fata lor?
E.S.: Le-as spune ca trebuie sa-i inteleaga pe romani, ca nu sunt de invidiat si sa accepte situatia. Le-as spune ca aici preturile sunt la fel ca in Germania, ba chiar mai mari, iar salariul minim stabilit de guvern este ca in Africa. Ca aici un litru de lapte este 1 euro, la fel un litru de benzina. Gazul este scump, pentru ca-l luam de la vecinii nostri, ca suntem tara in care spaima de factura la gaz este generalizata. Ce sa le spun mai mult despre Romania decat ca aici Regele Mihai isi face probleme cu plata facturii la gaz? Romanii traiesc prost si ar face orice sa castige si ei o paine. Nu sunt de invidiat, nu sunt de blamat, pentru ca vor munci cat fratii lor nemti pe salarii de zece ori mai mici.

Rep.: Parinte Schlattner, acolo se revolta muncitorii, dar se revolta si europarlamentarii de la stanga la dreapta.

E.S.: Lor le spun foarte clar ca, daca ne-au acceptat ca natiune in Europa, trebuie sa accepte si consecintele. Mai, fratilor, le-as spune, daca ati acceptat Romania in Uniune, trebuie sa acceptati si glisajele acestea, de la Vest spre Est. Daca pe muncitorii de la Bochum i-au surprins evenimentele, pe ei nu trebuiau sa-i surprinda.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă