13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNikolici si Tadici merg in turul ll

Nikolici si Tadici merg in turul ll

Ultranationalistul rusofil si eurosceptic Tomislav Nikolici si actualul presedinte prooccidental, Boris Tadici, se vor infrunta in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Serbia, care va avea loc la 3 februarie.

 

Dupa primul tur de scrutin, Tomislav Nikolici s-a clasat pe prima pozitie, cu 39,57 la suta din voturi. Boris Tadici a obtinut 35,45 la suta din voturi. Surpriza nu a fost rezultatul, ci participarea ridicata la vot, de peste 60 la suta, un record dupa alegerile din 2000, cand a fost inlaturat regimul autoritar al lui Slobodan Milosevici. "Alegatorii au considerat prezidentialele de duminica drept un fel de referendum privind relatiile Serbiei cu Uniunea Europeana", a explicat analistul Misa Brkici.
Actualul presedinte, Boris Tadici, a declarat ca este convins ca, pana la urma, "cetatenii (sarbi) vor decide in favoarea unui viitor european". "Victoria din 3 februarie va fi istorica. Nu vom renunta la lupta pentru Kosovo, nu vom renunta la calea noastra europeana", a adaugat el.
Tomislav Nikolici nu si-a manifestat prea zgomotos satisfactia de a fi pe primul loc dupa votul de duminica, facand o declaratie destul de vaga: "Al doilea tur de scrutin va fi decisiv si va aduce schimbarile asteptate". El a admis ca este mai "apropiat de Rusia", dar s-a declarat convins ca ar putea sa deschida si "calea catre Uniunea Europeana".

Occidentul spera intr-o victorie a lui Tadici, care, desi se opune – ca majoritatea politicienilor sarbi – independentei Kosovo, este moderat si pare capabil sa stapaneasca mai bine puseul de nationalism sarb ce va fi declansat de declararea independentei provinciei. Liderii occidentali s-au ferit insa sa-si manifeste prea puternic sprijinul pentru Tadici, pentru a nu-i furniza "munitie" adversarului acestuia, nationalistul Nikolici.
In cel de-al doilea tur de scrutin, rolul de arbitru ii va reveni actualului premier sarb Voislav Kostunita, ale carui tendinte nationaliste s-au amplificat si care s-a aflat la putere aproape fara intrerupere de la caderea lui Slobodan Milosevici, ca presedinte, apoi ca premier. Recunoscand influenta acestuia, cotidianul Blic a titrat ieri pe prima pagina: "Kostunita alege noul presedinte", idee exprimata intr-o forma sau alta de intreaga presa din Serbia. In primul tur de scrutin, Kostunita l-a sustinut pe Velimir Ilici, candidatul micii formatiuni populiste Noua Serbie, care s-a clasat pe pozitia a treia, cu 7,45 la suta din voturi. Pana ieri, influentul politician nu facuse nici o declaratie privind candidatul pe care il va sustine in al doilea tur de scrutin. Daca va decide in favoarea lui Boris Tadici, i-ar putea aduce acestuia procentele de care are nevoie pentru a-l depasi pe Nikolici.  

» Omul Moscovei

Tomislav Nikolici a preluat conducerea Partidului Radical Sarb in februarie 2003, dupa ce fondatorul formatiunii, Voislav seseli, a plecat la Haga, unde este judecat de Tribunalul Penal International pentru crime de razboi. Pana nu demult, el purta insigne cu seseli, la care a renuntat, ca si la citatele din mentorul sau, la sfatul expertilor americani angajati pentru a-i coordona campania electorala. Partidul Radical Sarb are cele mai multe locuri (aproape o treime) in Parlamentul de la Belgrad. Nikolici si-a exprimat constant opiniile proruse, ramanand celebra o interventie a sa in Parlament in care a spus ca pentru Serbia ar fi mai bine sa devina "o provincie rusa" decat sa adere la UE. Mai recent, el a declarat ca Serbia nu poate adera la UE atat timp cat este supusa "santajului si umilintei" din partea Bruxelles-ului in legatura cu statutul Kosovo. Este singurul lider sarb care a evocat masuri retaliatorii, inclusiv o blocada economica, in cazul in care Kosovo isi proclama independenta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă