13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialInca un episod al disputei Dintre Moscova si Occident

Inca un episod al disputei Dintre Moscova si Occident

Comandantul Statului Major General rus a repetat avertismentul ca Moscova nu va ezita sa foloseasca arme nucleare.


Generalul Iuri Baluievski,
seful Statului Major General rus, a repetat, la o conferinta militara care a avut loc la Moscova, avertismentul ca Rusia este gata sa recurga la arme nucleare. "Nu intentionam sa atacam pe nimeni, dar credem ca este necesar ca toti partenerii nostri din comunitatea mondiala sa inteleaga clar… ca pentru a apara suveranitatea si integritatea teritoriala a Rusiei si a aliatilor sai vor fi folosite fortele militare, inclusiv in scopuri preventive, incluÏsiv arme nucleare", a declarat generalul Baluievski. El a adaugat ca Rusia va folosi arme nucleare sau va recurge la lovituri preventive doar in conformitate cu doctrina sa militara.
Analistii au remarcat faptul ca declaratiile comandantului militar rus nu denota o modificare in strategia ruseasca, fiind semnificativ insa ca au fost facute publice, chiar repetat, pe fondul cresterii agresivitatii Moscovei. Avertismentul lui Baluievski survine pe fondul controverselor dintre Rusia si Occident cu privire la planurile de instalare a scutului american antiracheta pe teritoriul Cehiei si Poloniei, fosti sateliti sovietici, la refuzul membrilor NATO de a ratifica Tratatul privind fortele conventionale din Europa in varianta actualizata care convine Moscovei si, nu in ultimul rand, cu privire la statutul Kosovo.

 

Slabiciune
Noua doctrina militara rusa, adoptata in anul 2000, prevede ca Moscova poate folosi prima arme nucleare impotriva unui agresor, ceea ce denota slabiciunea fortelor militare conventionale ruse, a explicat analistul militar Alexander Golts. "Declaratiile lui Baluievski inseamna ca, la fel ca inainte, Rusia nu poate conta pe fortele sale conventionale pentru a contracara o agresiune. Inseamna ca, la fel ca inainte, principalul factor de stopare a unei agresiuni impotriva Rusiei o constituie armele nucleare", a declarat Golts pentru un post de radio din Moscova, preluat de agentiile de presa.
Un alt analist militar rus, Pavel Felgenhauer, a precizat la randul sau: "Amenintam Occidentul ca, in cazul unui conflict grav, vom recurge la arme nucleare aproape imediat".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă