0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialHeritage Foundation: Economia Romaniei, 61,5% libera

Heritage Foundation: Economia Romaniei, 61,5% libera

Economia Romaniei este libera in proportie de 61,5 la suta, procent care plaseaza tara pe locul 68 din 162 de state in clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicitatii marti de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington.

Conform Index of Economic Freedom pe 2008, Romania a pierdut o pozitie comparativ cu editia din 2007, cand se situa pe locul 67 din 157 de economii, cu un scor 61,3 puncte. Si de data aceasta Romania este depasita de tari precum Bulgaria, locul 59, Ungaria, locul 43, si Cehia, locul 37.

 

Potrivit Heritage Foundation, desi a pierdut o pozitie, punctajul acordat Romaniei s-a imbunatatit usor (cu 0,2 puncte), de la 61,3 la 61,5 puncte, ca urmare a progreselor realizate in ceea ce priveste libertatea pe piata monetara si a climatului investitional.

La elaborarea acestui clasament, Heritage Foundation a luat in calcul o lista de 10 criterii precum interventia statului in economie, dreptul de proprietate, politica fiscala, gradul de coruptie, libertatea muncii etc.

In cazul Romaniei, specialistii de la Heritage Foundation au acordat cel mai mare scor, 86 la suta, la capitolul politica comerciala, care este considerata similara cu cea a celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Cel mai slab scor, 30 la suta, a fost obtinut de Romania la capitolul drepturi de proprietate. Investitorii sunt nemultumiti de modificarile impredictibile ale legislatiei. In plus, sistemul juridic romanesc sufera de pe urma coruptiei, ineficientei si a lipsei de competenta.

 

Romania a obtinut un scor de 74,1 la suta in ceea ce priveste libertatea mediului de afaceri. Daca la nivel mondial dureaza, in medie, 43 de zile pentru a demara o afacere, in Romania dureaza in medie 14 zile. In ceea ce priveste politica fiscala, Romania are libertate fiscala de 85,6 la suta. Atat impozitul pe veniturile personale cat si cel pentru profiturile companiilor se plaseaza la 16 la suta. La capitolul interventia statului in economie, Romania are un punctaj de 70,8 la suta, majoritatea companiilor mici si mijlocii fiind privatizate, insa procesul de privatizare a companiilor mari a fost unul lent. Punctajul obtinut de Romania pentru libertatea pietei monetare este de 72,5 la suta, avand in vedere ca inflatia se mentine la un nivel ridicat, media pentru intervalul 2004-2006 situandu-se la 7,7 procente. De asemenea, preturile relativ instabile explica in mare parte scorul obtinut pentru libertatea monetara. In ceea ce priveste libertatea de investitii, scorul Romaniei este de 60 la suta. Guvernul a simplificat procedurile de obtinere a licentelor, a permis controlul integral al companiilor straine asupra companiilor romanesti si a inceput privatizarea a 41 de companii din sectoarele industriei si energiei. Referitor la libertatea fata de coruptie, Romania a obtinut un scor de 31 la suta, considerandu-se ca fenomenul coruptiei este larg raspandit. Potrivit Transparency International, in 2006 Romania ocupa locul 84 din 163 de tari in clasamentul privind perceptia coruptiei. In sfarsit, la capitolul libertatea muncii, Romania are un scor de 55,3 la suta, dat fiind prevederile legislative rigide care afecteaza oportunitatile de angajare si cresterea productivitatii.

 

Clasamentul pe 2008 include un numar de 162 de economii clasificate in patru categorii: 'economie libera', 'preponderent libera', 'preponderent nelibera' si 'reprimata'.

 

Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, pentru al 14-lea an consecutiv, urmata de Singapore, Irlanda si Australia. Hong Kong a obtinut un scor de 90,3 puncte din 100 posibile. Romania se claseaza in grupul tarilor cu o economie 'preponderent libera'.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă