0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAdministratorii Deltei vor sa pacaleasca CE

Administratorii Deltei vor sa pacaleasca CE

» Administratorii Deltei raspund cu jumatati de masura intentiei CE de aplicare a procedurii de infringement pentru ignorarea legislatiei privind ariile protejate.

» ARBDD a modificat harta patrimoniului UNESCO din Delta pentru a da satisfactie vanatorilor.

Consiliul stiintific al rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a desfiintat opt fonduri de vanatoare si a redus la jumatate suprafata altor cinci fonduri din Delta. Vanatorii nu vor mai avea acces in zonele Papadia, Ligheanca, Mila 23, Crisan, Uzlina, Ivancea, Sinoe si Ceamurlia. De asemenea, au fost injumatatite fondurile de la Popina, Sulina, Dunavat, Rusca si Salcioara. Au ramas insa intacte fondurile Somova, Sireasa, Tatanir, Stipoc, Balteni si Heracleea, desi se afla pe teritoriul unor arii protejate de interes special avifaunistic, incluse in patrimoniul natural mondial UNESCO. In octombrie 2007, Comisia Europeana a avertizat Romania ca ignora legislatia europeana privind gestionarea ariilor ecologice si a declansat procedura de infringement in acest caz.

Guvernatorul Deltei, Paul Cononov, a declarat ca nu a solicitat consiliului stiintific sa interzica vanatoarea pe toate cele 580.000 ha ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru ca doar 312.440 ha din teritoriul rezervatiei ar face parte din patrimoniul natural mondial UNESCO, iar legislatia din tara noastra ar interzice vanatoarea faunei salbatice doar in respectivele perimetre. Mircea Staras, membru al Consiliului stiintific al ARBDD, a spus ca vanatoarea trebuia interzisa in Delta de la constituirea ARBDD sau, cel tarziu, din 1991, cand Romania a inscris Delta Dunarii in patrimoniul natural mondial UNESCO. Guvernatorul Deltei a replicat spunand ca nu s-a putut opri vanatoarea pana la modificarea Legii vanatorii (Legea 407/2006). Aceasta lege este in vigoare de doi ani si ARBDD nu a facut nimic pana acum pentru desfiintarea celor 19 fonduri de vanatoare din Delta, constituite prin Ordinul ministrului Agriculturii 378/2001.
Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD), a afirmat ca guvernatorul Paul Cononov a dezinformat Consiliul stiintific. "Conform documentelor oficiale aflate pe site-ul UNESCO, intreaga suprafata a Deltei Dunarii de 547.000 ha se afla inclusa, din 1991, in patrimoniul natural mondial. In documentele si in hartile prezentate Consiliului stiintific de guvernator se face referire doar la 312.440 ha, iar acesta a aprobat, la finele anului trecut, ca doar aceasta suprafata va fi exclusa de la activitatea de vanatoare, lasandu-le libertate de actiune vanatorilor pe restul de 200.000 ha", a afirmat stiuca.

Ornitologii sustin la randul lor ca ARBDD se face ca interzice vanatoarea pentru a pacali Comisia Europeana. "Daca nu va fi interzisa total, vanatoarea se va realiza la aceleasi dimensiuni pentru ca ARBDD refuza sa solicite anularea Ordinului 378 al ministrului Agriculturii care autorizeaza functionarea fondurilor de vanatoare pe 201.820 hectare. Daca suprapunem hartile UNESCO privind patrimoniul mondial din Delta peste harta ARBDD, rezulta un minus de 200.000 ha (la ARBDD) de patrimoniu mondial pe care se constituie fondurile de vanatoare", a declarat Eugen Petrescu, reprezentantul SOR Tulcea.

ACUZATIE
» Masacru
Un studiu realizat de INCDDD dezvaluie ca, in Delta, vanatoarea a scapat de sub control. Asociatiile de vanatori ignora legislatia privind monitorizarea partidelor de vanatoare de catre agentii ecologi ai ARBDD si regimul utilizarii armelor de vanatoare. Masacrarea pasarilor salbatice este produsa cu arme interzise, iar autoritatile nu cunosc cat, unde si cand se vaneaza. In ultimul deceniu, efectivele a jumatate din speciile de pasari din Delta s-au redus la jumatate. Directorul INCDDD, Romulus stiuca, spune ca "pasarile aflate sub protectie ecologica cad prada vanatorilor deoarece acestea nu stau doar in perimetrele de protectie ecologica integrala instituite de ARBDD, ci se deplaseaza si in alte zone ale Deltei pentru a se hrani".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă