23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTinta Teheran

Tinta Teheran

Presedintele american, George W. Bush, a rostit ieri, la Abu Dhabi, un discurs privind situatia din Orientul Mijlociu, in care a acuzat regimul iranian ca este cel mai important sponsor al terorismului mondial.

Presedintele american a facut un inventar al tuturor relelor pentru care considera responsabil regimul islamist de la Teheran. Bush a amintit ca Iranul finanteaza teroristii si extremistii islamisti, submineaza procesul de pace din Liban, furnizeaza armament talibanilor in Afganistan si Pakistan, incearca sa isi intimideze vecinii cu o retorica amenintatoare, sfideaza Natiunile Unite si destabilizeaza intreaga regiune prin refuzul de a-si face transparent programul nuclear. "Iranul este principalul sponsor al terorismului mondial", a afirmat Bush, care a conchis ca "actiunile Iranului ameninta securitatea natiunilor de oriunde" in lume, nu numai a celor din regiune. "Asadar, Statele Unite isi intaresc angajamentele de securitate fata de prietenii nostri din Golf si incearca sa uneasca prietenii din jurul lumii pentru a infrunta acest pericol inainte de a fi prea tarziu."
Prin descrierea Iranului ca principala amenintare la adresa pacii si stabilitatii in Orientul Mijlociu, presedintele american incearca sa dea asigurari monarhiilor arabe sunnite din Golf ca SUA nu vor tolera ca Iranul siit sa devina principala putere din regiune, o ingrijorare legitima in randurile arabilor. Pe de alta parte, arabii se tem ca, la adapostul acestei protectii, americanii ar putea incerca sa atace Iranul.

» Sarkozy, In Golf

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a inceput ieri un turneu de trei zile in tot atatea state arabe din zona Golfului. El a sosit aseara la Riad, unde urma sa fie primit de regele Abdallah, cu numai cateva ore inaintea sosirii presedintelui american, George W. Bush. Sarkozy a declarat ca scopul vizitei este de "a da o noua dimensiune parteneriatului strategic franco-saudit", o formula care ascunde atat o componenta diplomatica, cat si una economica. Franta doreste sa se implice in proiecte energetice, de transporturi feroviare si aeriene si in dezvoltarea retelelor de distributie a apei. Totodata, el va oferi celor interesati celebrul sau "acord de cooperare pentru utilizarea pasnica a energiei nucleare", pe care Franta l-a semnat deja cu Algeria si Libia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă