23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAustralian Open debuteaza azi

Australian Open debuteaza azi

Primul turneu de Mare slem al anului debuteaza azi la Melbourne, la aproape 35 de grade.
Fetele din Romania ne dau sperante ca vom avea, in scurt timp, o buna echipa de Fed Cup.
Sorana Carstea, cel mai dificil adversar in primul tur dintre cele patru jucatoare din Romania.

Editia din acest an a australian open, primul turneu de Mare slem din 2008, care debuteaza astazi la Melbourne (vor urma, in mai, Roland Garros-ul, in iunie – Wimbledonul si in august US Open), are o semnificatie deosebita pentru tenisul feminin romanesc.
Pentru prima data in istoria intrecerilor de Grand Slam pe tabloul principal vor evolua patru romance,  Raluca Olaru (59 WTA), Edina Gallovits (84 WTA) si Sorana Carstea (107 WTA), toate acceptate direct intre cele mai valoroase 128 de sportive ale competitiei, plus Monica Niculescu, care a obtinut intrarea in urma calificarilor.
Daca primele doua au o oarecare experienta in confruntarile de asemenea anvergura – Edina Gallovits si-a facut debutul la Roland Garros in 2003, iar Raluca Olaru anul trecut, tot pe suprafata din capitala Frantei, unde a ajuns pana in turul al treilea –, in schimb, pentru Sorana Cirstea este o premiera absoluta. "Imi doream foarte, foarte mult sa intru pe tablou. Va fi ceva special pentru mine, mai ales ca sunt una dintre cele mai tinere jucatoare acceptate direct (n.r. – ea va implini 18 ani in 7 aprilie 2008, celelalte trei jucatoare de 17 ani fiind austriaca Tamina Paszek – nascuta in 6 decembrie 1990, frantuzoaica Alize Cornet – 2 ianuarie 1990 – si daneza Caroline Wozniacki – 11 iulie 1990). Imi doresc in primul rand sa trec de primul tur, apoi eu zic ca pot si mai mult, pentru ca am incredere in mine si chiar joc bine in momentul de fata", a declarat Cirstea.
Prezenta celor patru jucatoare din Romania pe tabloul principal de la Melbourne reinvie si sperantele de revenire a tenisului nostru feminin in elita mondiala, de unde a "cazut" dupa retragerile Irinei Sparlea si Ruxandrei Dragomir. "Este o premiera care ne bucura. Chiar daca tenisul feminin romanesc a avut si pana acum, de-a lungul istoriei sale, mai multe jucatoare de valoare care au evoluat in turneele de Grand Slam, niciodata nu au fost acceptate toate, pe tabloul principal de simplu, in acelasi timp, la acelasi turneu. Remarcabil este si faptul ca toate sunt tinere (n.r. – Raluca Olaru – 18 ani, Edina Gallovits – 23 de ani, Sorana Cirstea – 17 ani, Monica Niculescu – 20 de ani) si putem spera ca vom reveni cat de curand in Grupa Mondiala a Fed Cup (n.r. – corespondentul feminin al Cupei Davis). Pentru fetele noastre editia din acest an a Australian Open va fi o repetitie importanta in perspectiva meciurilor din cadrul Fed Cup (n.r. – echipa Romaniei va juca in grupa I a Fed Cup la Budapesta, imediat dupa incheierea Australian Open, in perioada 28 ianuarie-4 februarie) si ne gandim la promovare", a spus Florenta Mihai, antrenorul echipei de Fed Cup a Romaniei.

ADVERSARI

Tragerea la sorti i-a harazit Soranei Carstea o adversara redutabila in runda inaugurala, pe Ana Ivanovici, din Serbia, cap de serie numarul 4. Norocoasa se poate numi Edina Gallovits, care va juca in compania canadiencei Stephanie Dubois (105 WTA), Raluca Olaru urmand a o va intalni in prima runda pe cehoaica Nicole Vaidisova, a 12-a favorita. La randul ei, ultima venita pe tablou, Monica Niculescu, va juca cu frantuzoaica Camille Pin.
In competitia masculina vom avea doi reprezentanti pe tabloul principal, Victor Hanescu si Andrei Pavel. Ceilalti trei tenismeni romani, Catalin Gard, Adrian Ungur si Adrian Cruciat, au fost eliminati in runda inaugurala a calificarilor. In primul tur Andrei Pavel il va intalni pe rusul Igor Andreev, cap de serie numarul 31, iar Victor Hanescu pe francezului Paul-Henri Mathieu, cap de serie numarul 23.

AUSTRALIAN OPEN
Cu plusuri…

Australian Open 2008 va avea pentru prima data propria statie meteo pentru a se evita ca sportivii sa sufere din cauza conditiilor de clima, uneori extreme de la aceasta competitie. Turneul va beneficia de o statie meteo foarte moderna si de serviciile unui meteorolog care va masura temperatura, umiditatea si presiunea atmosferica. Arbitrii vor avea la dispozitie "informatii importante in timp real, ceea ce ii va ajuta sa ia decizii", a explicat directorul turneului, Craig Tiley. Masura a fost luata dupa ce, la editia trecuta a turneului, organizatorii au fost criticati de sportivi pentru modul in care au gestionat conditiile meteo. De pilda, Maria sarapova a fost nevoita atunci sa joace pe o temperatura de 40 de grade Celsius.

… si minusuri
O parte dintre jucatorii care au testat noua suprafata de joc – un teren sintetic american, Plexicushion, care a luat locul suprafatei Rebound Ace, folosita aproape 20 de ani – s-au declarat nemultumiti, calificand terenul drept prea lent. Sportivii participanti la Cupa Hopman, primul turneu oficial la care s-a folosit un astfel de teren, au criticat suprafata. "Nu sunt un mare fan. Este putin cam lenta pentru mine", a spus americanul Mardy Fish, dupa un meci cu indianul Rohan Bopanna. Sarbii Novak Djokovici si Jelena Jankovici au criticat, de asemenea, suprafata, plangandu-se de lipsa ei de rapiditate.

PRINCIPALA GRIJA, MAFIA PARIURILOR
Fara meciuri trucate la Melbourne

Organizatorii turneului Australian Open au adoptat masuri anticoruptie ce vizeaza evitarea aparitiei pariurilor ilegale si a meciurilor trucate. Aceste masuri constau in crearea unei linii telefonice pentru strangerea informatiilor privind tentativele de coruptie, interzicerea folosirii laptop-urilor in zona terenurilor si intarirea conditiilor de securitate pentru limitarea accesului la jucatori. Instaurarea acestui plan anticoruptie intervine dupa ce s-au inregistrat pariuri suspecte in legatura cu mai multe meciuri disputate in acest an si unii jucatori au dezvaluit ca au fost abordati pentru a nu-si apara corect sansele. Jucatorii sau antrenorii care nu vor respecta regulile risca sa fie amendati sau chiar suspendati pe viata. In plus, contravenientii ar putea fi condamnati la inchisoare, coruptia fiind pedepsita cu 15 ani de inchisoare in statul australian Victoria.
Doi fosti politisti londonezi au fost angajati sa investigheze presupusele acte de coruptie din tenisul profesionist. Jeffrey Rees si Ben Gunn vor colabora cu responsabilii circuitelor ATP si WTA pentru a restabili credibilitatea acestui sport, grav afectata de scandalurile legate de pariuri si meciuri trucate izbucnite anul trecut.

"Integritatea competitiei este esentiala pentru toate sporturile si, din acest motiv, suntem hotarati sa combatem orice amenintare venita din partea retelelor de pariuri", a declarat Etienne de Villiers, presedintele ATP.
La finele anului trecut, trei jucatori italieni – Potito Starace, Alessio Di Mauri si Daniele Bracciali – au fost suspendati dupa ce s-a depistat ca efectuasera pariuri pe meciuri de tenis. La randul sau, rusul Nikolai Davidenko a intrat in colimatorul ATP dupa ce s-a inregistrat un numar neobisnuit de ridicat de pariuri pe unul dintre meciurile disputate de el in cadrul turneului de la Sopot (Polonia), pe 2 august 2007, in cursul caruia rusul a abandonat, acuzand o accidentare la picior.

Cele mai citite

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Directorul de școală, demis când vrea primarul

Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși...
Ultima oră
Pe aceeași temă