13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGrav incident in Stramtoarea Ormuz

Grav incident in Stramtoarea Ormuz

Presedintele american, George W. Bush, a inceput ieri un turneu de adio in Orientul Mijlociu, marcat de o noua escaladare a tensiunilor intre SUA si Iran.
cu doar doua zile inaintea inceperii turneului de adio al presedintelui George W. Bush in Orientul Mijlociu, Iranul a dovedit inca o data ca este un factor de risc major, provocand cel mai grav incident din ultima perioada din Stramtoarea Ormuz.

Potrivit Pentagonului, duminica dimineata, in jurul orei 8.00 (ora locala), trei nave americane care se indreptau spre Golful Persic trecand prin Stramtoarea Ormuz – crucisatorul USS Port Royal, distrugatorul USS Hope si fregata USS Ingraham – au fost inconjurate de cinci vedete iraniene din patrulele Gardienilor Revolutiei, care s-au apropiat la mai putin de 500 de metri, de pe una dintre ele fiind transmis si un mesaj de amenintare.
Ministrul american al Apararii, Robert Gates, a explicat ca acest incident "este intr-adevar ingrijorator", intrucat demonstreaza cat de mare este riscul unei escaladari intr-o regiune "foarte volatila" si cu o mare importanta strategica, prin care tranziteaza 20-25 la suta din productia mondiala de petrol. Cele trei nave americane erau pe punctul de a riposta cu tiruri asupra navetelor iraniene, acestea indepartandu-se in ultimul moment.
Casa Alba a avertizat Iranul cu privire la orice actiune "care ar putea duce la un incident periculos in viitor", iar secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a calificat actiunea iraniana drept "provocatoare si periculoasa". Intr-un interviu acordat cotidianului israelian "Jerusalem Post", Rice a declarat, categoric, ca "Statele Unite isi vor apara interesele si isi vor apara aliatii", dand asigurari ca Washingtonul nu a uitat angajamentele de securitate pe care si le-a asumat in regiune.  

Securitate si stabilitate

Presedintele SUA, George W. Bush, soseste astazi in Israel – prima etapa, impreuna cu teritoriile palestiniene, a turneului sau de adio in Orientul Mijlociu. El se va mai afla in Kuweit, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Egipt, nefiind exclusa o vizita-surpriza in Irak.
Bush a declarat ca unul dintre obiectivele principale ale acestui turneu este reafirmarea angajamentului american fata de securitatea regiunii si a hotararii de a limita amenintarea reprezentata de Iran. "Voi fi acolo pentru a da asigurari (aliatilor), privindu-i in ochi, ca noi credem ca Iranul este o amenintare, avem o strategie pentru a-i face fata si dorim sa cooperam", a explicat presedintele american. El va incerca sa calmeze temerile si reactiile provocate in Israel si in tarile arabe aliate ale SUA de un raport recent al serviciilor secrete americane, care a minimalizat riscul reprezentat de regimul de la Teheran, afirmand ca acesta ar fi renuntat inca din 2003 la programul sau nuclear.  
Nu in ultimul rand, George W. Bush incearca, in timpul vizitei sale in Israel si in teritoriile palestiniene, sa impulsioneze convorbirile israeliano-palestiniene, prelungind efectul recentei conferinte de la Annapolis. In asteptarea sa, la Ierusalim au fost luate masuri exceptionale de securitate, cu atat mai mult cu cat nordul Israelului a fost din nou, ieri, tinta unor rachete trase din Liban.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă