13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialObama a invins-o pe Hillary in Iowa

Obama a invins-o pe Hillary in Iowa

Desi sondajele de opinie o dau drept favorita pe fosta Prima Doamna si actuala senatoare de New York, Hillary Clinton, Barack Obama a castigat caucusurile democrate din Iowa, cu 37 la suta din voturi, la o diferenta de sapte procente fata de ocupantul locului al doilea, fostul candidat democrat la vicepresedintie John Edwards (30 la suta). Hillary Clinton s-a clasat a treia, cu 29 la suta din voturi.
Din partea republicanilor, invingator in acest important test electoral a iesit fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, dat castigator si de sondajele preliminare. Huckabee a reusit intr-un timp scurt sa depaseasca handicapurile reprezentate de popularitatea mai mare a unor contracandidati (cum ar fi fostul candidat la presedintie John McCain sau fostul primar al New York-ului de la 11 septembrie 2001, Rudolph Giuliani) sau de fondurile considerabile (un milion de dolari) cheltuite pentru a-si face campanie electorala in Iowa de fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, un foarte bogat om de afaceri mormon, care s-a clasat al doilea. Fred Thompson si John McCain s-au luptat pentru locul al treilea, iar Rudolph Giuliani s-a clasat al saselea.
In discursurile lor, atat Barack Obama, cat si Mike Huckabee au pus victoria pe seama "nevoii de schimbare" resimtite de poporul american, care favorizeaza figurile mai "proaspete" din politica. John Edwards a dat o replica, declarand ca va reusi sa il invinga pe Obama in New Hampshire (statul in care vor avea loc urmatoarele consultari electorale) si ca, in campania sa electorala, se va stradui sa ii convinga pe alegatori ca el este cel care le poate aduce schimbarea dorita.
Dupa anuntarea rezultatelor, democratii Joe Biden si Chris Dodd, care au obtinut scoruri modeste, s-au retras din cursa pentru nominalizarea drept candidat la presedintie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă