15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConcentrare pe Pilonul II

Concentrare pe Pilonul II

La trei luni de la demararea campaniei pentru pensiile private obligatorii, numarul celor care s-au inscris la unul din cele 18 fonduri autorizate sa functioneze pe Pilonul II a ajuns la 2,93 milioane.
Peste 96,61% din piata pensiilor private obligatorii s-a concentrat in primii 9 jucatori care controleaza aproape toata piata de profil.
"Era de presupus inca de la inceput ca piata va fi foarte concentrata, pentru ca oamenii si-au investit banii in notorietate si credibilitate, fiind vorba de pensii. Fondul de pensii nu e un RCA care sa dureze un an", a declarat analistul economic Ilie serbanescu.

Cele mai multe adeziuni au fost raportate de ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii, Generali Fond de Pensii, Aviva Fond de Pensii si Interamerican Pensii Private, care impreuna detin mai mult de 80% din piata de profil.
ING Fond de Pensii detine pozitia de lider, cu 958.977 aderenti (32,9% cota de piata). Locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii este ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii, cu 749.657 de participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%. Generali Fond de Pensii se afla pe locul al treilea, cu 274.613 semnaturi atrase si o cota de piata de 9,44%, in timp ce pozitia a patra este detinuta de Aviva Fond de Pensii care a raportat 237.359 de participanti cu o cota de piata de 8,16%. Urmatoarele doua locuri sunt ocupate de compania Interamerican Fond de Pensii (176.471 aderenti si o cota de piata de 6,07%), urmata de AIG Fond de Pensii cu 171.259 participanti si 5,89% cota de piata.

"Bursa va castiga cel mai mult din aparitia fondurilor private de pensii. Va creste gradul de intermediere financiara. Fondurile de pensii nu sunt altceva decat o economisire fortata, iar daca apare o resursa de economisire pe termen lung e bine pentru piata financiara. Banii de pensii pot intra si in economiile altor tari, pentru ca eu nu am remarcat in legislatie decat restrictii structurale privind constructia portofoliului", a mai spus serbanescu.
Numarul inscrierilor la sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) se va apropia de 3,3 milioane la sfarsitul perioadei de aderare, ianuarie 2008, cifra reprezentand 90% din totalul salariatilor cu varsta pana la 45 de ani.

Cele mai citite

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...

VIDEO Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: „În 2024 putem termina ce am început în 1989“

Elena Lasconi şi-a depus, marţi, candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. Președinta USR a declarat că îi reprezintă pe românii care se simt trădați...
Ultima oră
Pe aceeași temă