24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNu scoatem capul din zapada

Nu scoatem capul din zapada

Conducerile forurilor de specialitate au planuri mari in ceea ce priveste relansarea sporturilor de iarna in Romania, dar deocamdata rezultatele sportivilor nostri la disciplinele hibernale sunt extrem de modeste. La ora actuala, majoritatea performerilor romani se multumesc doar cu participarea la intrecerile de anvergura, fara macar sa spere la podiumurile europene sau mondiale. Pana acum, cele mai spectaculoase rezultate au fost inregistrate la patinaj viteza, unde o echipa de juniori s-a clasat pe locul 4 la o etapa de Cupa Mondiala a seniorilor si, considerand ca sunt capabili, tinerii si-au propus sa atinga locul 8 la Campionatele Mondiale, tot la seniori.

"Copiii-minune" ai momentului din patinajul viteza de la noi sunt Ion Marin (19 ani), Cristian Mustatea (18 ani) si Valentin Anghel (16 ani), componenti ai clublui Petrolul Ploiesti. Desi nu sunt inca seniori, cei trei, antrenati de Ion Opincariu, se bat cu succes cu mai experimentatii lor adversari si au chiar tupeul sa spere la un loc 8 la Campionatele Mondiale ale seniorilor. In acest an, cei trei au ocupat locul 5 cu echipa la intrecerile lumii de la categoria lor de varsta, iar Ion Marin a stabilit un nou record national de seniori, la 5000 m, fiind cu 13 secunde, aproape o tura de inel, mai rapid decat detinatorul fostului record.

La celelalte ramuri ale patinajului sunt inferioare atat rezultatele, cat si sperantele, La short track, singura reprezentanta de marca a Romaniei este Catalin Kristo, iar cea mai buna performanta recenta a sa a fost locul 12 la 1000 m, la etapa de Cupa Mondiala de la Heerenveen (Olanda). Cat despre patinaj artistic, dupa retragerea de anul trecut a lui Gheorghe Chiper, cel mai reprezentativ patinator al nostru – locul 14 la Jocurile Olimpice din 2006 –, pretentiile la Europene si Mondiale au scazut mult. Zoltan Kelemen, "urmasul" lui Chiper, nu poate spera la o clasare mai buna de locul 24 la CE, respectiv locul 32 la CM, iar la feminin, Roxana Luca se gandeste la un loc 16 la CE si 24 la CM.

La schi alpin si fond nu existam
La schi, cea mai bine reprezentata ramura ramane biatlonul, unde cele patru componente ale echipei nationale, Dana Cojocea Plotogea, Alexandra Rusu si Mihaela Purdea, plus Eva Tofalvi (locul 11 la JO 1996 de la Nagano), mentin Romania la jumatatea ierarhiei mondiale. Dupa trei etape de Cupa Mondiala, reprezentativa noastra feminina se afla pe locul 15, iar conducerea forului roman spera ca pana la finalul editiei din acest an sa urce inca trei pozitii. O clasare pe locul 12 ar insemna ca in sezonul viitor Romania sa poata fi reprezentata in intrecerile individuale de patru sportive, nu de trei ca pana acum.
Din pacate, la schi alpin si fond Romania nu mai are seniori de valoare care sa emita pretentii la primele 20 de pozitii in competitiile internationale de anvergura, la aceste discipline si "pepniera" fiind foarte saraca. Singurii sportivi de "perspectiva" pot fi considerati Paul Pepene – la fond si Edith Miklos – la alpin, ambii in varsta de 18 ani, care i-au batut in nenumarate randuri pe colegii lor mai "varstnici". Daca Pepene mai trebuie sa se "coaca" pana sa se poata "masura" de la egal cu adversari seniori, in schimb Edith Miklos  a acumulat deja 22 de puncte FIS si se afla in primele 50 de locuri in ierarhia mondiala a senioarelor, la coborare si Super G. "Mai avem cativa seniori in competitiile internationale, dar apreciem ca in scurt timp atat Pepene, cat si Miklos ii vor depasi mult ca valoare", a precizat Constantin Arghiropol, secretarul general al FR de Schi si Biatlon.

La bob, doar cu gandul la Top 10
La bob, singurul sport de iarna unde Romania a cucerit o medalie olimpica (bronzul, adjudecat la bob doi de Ion Panturu si Nicolae Neagoe in cadrul JO 1968 de la Grenoble), deocamdata trebuie sa ne multumim cu clasari in jurul locului 20 in ierarhia mondiala. Cele mai rezonabile rezultate le au tot echipajele masculine de bob doi si patru – locul 19 in acest sezon la o etapa de Cupa Mondiala. In clasamentul general, insa, atat bobul de doi, cu Nicolae Istrate si Danut Dovalciuc, cat si cel de patru, unde perechii amintite i se mai alatura Mircea Nicolae si Ionut Andrei, se afla pe pozitia 23. Obiectivele lor pentru editiile din 2008 ale Campionatelor Europene si Mondiale sunt destul de indraznete: clasari in primele zece locuri atat la CE, cat si la CM. "Dupa ce anul trecut, la Mondialele de tineret, bobul doi a venit pe locul 4, la cateva sutimi de secunda de podium, ne gandim sa intram in Top 10 al lumii", a spus Ioan Duminicel, secretarul general al forului roman de bob-sanie. La sanie, lotul mare reprezentativ s-a confruntat anul trecut cu un sever schimb de generatii, din cei sase componenti ai nationalei doar unul fiind senior, Radu Eugen – locul 15, la dublu la JO de la Torino de anul trecut. "Vestea buna este ca juniorii au confirmat asteptarile si speram sa-i intreaca din punct de vedere valoric pe predecesorii lor", s-a declarat optimist Ioan Duminicel.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă