» Profitul din vanzarea drepturilor de alocare a oscilat intre 49 si 77% in prima sedinta de tranzactionare.
» Speranta privind cresterea bursei pe seama sumelor returnate in urma IPO Transgaz s-a dovedit exagerata.
» Dupa o crestere agresiva in decembrie, BVB se poate corecta spectaculos in ianuarie. Primele semne la BET-FI au aparut in sedinta de joi.
Miercuri a fost prima zi de tranzactionare pentru cei care au investit in Transgaz. Pretul de inchidere, de 294 lei, reprezinta 53% din cel de subscriere, ceea ce nu este chiar rau, cel putin prin raportare cu prima zi la Transelectrica (±36%). Investitorii de pe transa mica au fost cei mai castigati, avand in vedere ca au achizitionat actiuni de 9% din banii alocati in acest scop (bineinteles, daca nu au apelat la serviciile unui custode). Cele 4,5% procente obtinute in numai doua saptamani, dintr-un plasament cu riscuri minime, reprezinta totusi dobanda medie bancara pe mai bine de 6 luni. Profitul este mai subtire in buzunarele investitorilor care au intrat in transa mare, unde suprasubscrierea de aproape 39 de ori le-a adus actiuni de numai 2,5% din banii alocati. Scazand costurile aferente obtinerii unei scrisori de garantie bancara, afacerea nu este chiar de invidiat. Pe parcursul sedintei de miercuri cotatiile drepturilor de alocare au urcat pana la 340 lei (±77% fata de pretul de subscriere), astfel incat investitorii care au fost pe faza puteau marca profituri chiar mai mari. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 13,1 milioane lei. In perioada urmatoare, cotatiile Transgaz nu vor putea fi rupte de contextul general de la BVB, o corectie generalizata putand afecta si aceste titluri. Sa remarcam aprecierea de aproape 24% a indicelui BET-FI in perioada 22 noiembrie-10 decembrie, BET urcand la randul sau cu 11,1%, iar BET-C cu 9,3%. O crestere atat de abrupta, fara argumente macro sau noi stiri pozitive consistente (s-a speculat doar pe influenta banilor intorsi in piata dupa inchiderea ofertei publice Transgaz), poate genera ajustari dureroase pentru cei care decid sa cumpere acum SIF-uri. Contextul international este la randul sau fragil, iar in ianuarie vom afla noi detalii despre efectele crizei subprime din SUA in bilanturile principalilor jucatori din sectorul financiar. "Chiar daca raliul traditional de sfarsit de an va veni pana la urma, in momentul de fata o serie de modele ale analistilor economici importanti indica sanse de peste 50% ca in 2008 economia SUA sa fie in recesiune, iar cea globala sa aiba un ritm de crestere mult mai mic decat in 2007" spune serban Florea, director de operatiuni la WBS. Iar in cazul unor noi corectii in Statele Unite, piata romaneasca nu va fi ocolita, cu atat mai mult cu cat se prefigureaza deficit bugetar in crestere si inflatie viguroasa in decembrie-ianuarie.
Recomand micilor investitori sa se axeze anul viitor pe ofertele publice, vom sta bine la capitolul IPO-uri in 2008. Daca oferta va depasi asteptarile, este posibil sa asitam la corectii pentru blue-chips-uri, odata cu reorientarea investitorilor."
Marcel Murgoci, director de operatiuni Estinvest