Vineri, la Bruxelles, liderii celor 27 de tari ale UE si-au incheiat reuniunea la varf care a pus capat presedintiei portugheze, acceptand propunerea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, de creare a unui "Comitet al Inteleptilor" care ar trebui sa decida pana unde se poate extinde Europa. Ca sef al acestui grup de reflectie a fost propus fostul premier socialist spaniol Felipe Gonzalez. Cei 27 au salutat, de asemenea, semnarea cu o zi inainte, joi 13 decembrie, la Lisabona, a tratatului care va inlocui defuncta Constitutie Europeana.
Pe plan extern, pe langa o recunoastere voalata a faptului ca independenta provinciei Kosovo este inevitabila, liderii au mai propus o politica comuna a migratiei si au aprobat decizia de a deschide un dialog in acest sens cu arhipelagul Capului Verde (propus de Portugalia) si cu Republica Moldova (sprijinita de Romania). In legatura cu Moldova, a mai fost salutata si stabilirea unui acord referitor la facilitarea acordarii vizelor si la readmiterea imigrantilor ilegali.
Romania respinge independenta
Fara a sprijini in mod direct independenta regiunii Kosovo, liderii europeni au "constatat cu regret", in comunicatul lor final, ca negocierile din Kosovo intre partea albaneza si cea sarba n-au dus la nici un rezultat, dar ca in acelasi timp actualul status-quo din regiune este imposibil de mentinut. Multe tari din UE nu doresc insa un Kosovo independent, cum au amintit-o atat presedintele Basescu, cat si premierul Tariceanu: "Nu vom recunoaste statutul de independenta al Kosovo, deci nu vom recunoaste un Kosovo independent, pentru ca avem serioase rezerve".