Ieri a expirat termenul limita al negocierilor bilaterale sarbo-kosovare privind statutul provinciei Kosovo, fara ca acestea sa duca la vreun rezultat. Uniunea Europeana a incercat sa formuleze o pozitie comuna.
In vreme ce ministrii de Externe ai Uniunii Europene discutau ieri la Bruxelles detaliile acestei pozitii comune care ar trebui adoptata in perspectiva declararii unilaterale a independentei provinciei Kosovo, la Pristina, un purtator de cuvant al guvernului kosovar a anuntat ca independenta va fi proclamata la inceputul anului viitor, "cu mult inainte de luna mai". Noul guvern de la Pristina a declarat ca se va consulta cu liderii occidentali, astfel incat acestia sa nu fie luati prin surprindere. Kosovo spera ca procedand astfel va obtine o recunoastere diplomatica rapida din partea Occidentului.
UE isi joaca in Kosovo credibilitatea intregii sale politici externe si de securitate. Mai multe tari ale UE si-au exprimat deja in mod insistent reticentele in legatura cu recunoasterea independentei provinciei separatiste in absenta unei rezolutii ONU in acest sens. Este insa improbabil ca s-ar putea obtine un acord in Consiliul de Securitate ONU cata vreme Rusia continua sa ameninte ca isi va folosi dreptul de veto pentru a impiedica acest lucru. Mai multe tari ale UE si-au anuntat, de asemenea, rezervele fata de perspectiva recunoasterii diplomatice a independentei Kosovo. Este vorba de Spania, Grecia, Cipru, Slovacia si Romania. Potrivit AFP, tarile care sustin independenta spera sa obtina din partea celor care au rezerve o "abtinere constructiva".
» UE – "FORTA DE OCUPATIE"
Dintre cei doua milioane de locuitori din Kosovo, circa 10% sunt sarbi, care locuiesc in enclave izolate, protejate de circa 16.000 de soldati NATO. Principala enclava este cea din nordul provinciei, unde granita dintre albanezi si sarbi trece prin centrul orasului Mitrovita. Uniunea Europeana va trimite in provincie circa 1.600 de politisti, dar liderii sarbilor din Kosovo au anuntat ca politia UE nu este binevenita. In Mitrovita, liderul sarb local Marko Jaksic a declarat ca, in cazul in care Pristina se declara independenta, Belgradul isi va trimite in provincie armata si politia. Misiunea UE va fi tratata atunci ca o "forta de ocupatie, fara nici o legitimitate".