13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialChavez se vrea lider pe viata

Chavez se vrea lider pe viata

Cetatenii cu drept de vot din Venezuela au fost chemati ieri la urne, pentru a se pronunta asupra unei reforme constitutionale care instaureaza statul socialist si ii da puteri nelimitate lui Hugo Chavez.
cel de-al cincilea referendum convocat de Hugo Chavez de la investirea sa ca presedinte al Venezuelei a avut ca obiect amendarea a 69 dintre cele 350 de articole ale Constitutiei. Modificarile i-ar permite lui Chavez sa ramana la putere cat ar dori, intrucat elimina limitarea numarului de mandate prezidentiale pe care le poate exercita o persoana si prevad prelungirea unui mandat de la sase la sapte ani. Puterea presedintelui este, de asemenea, extinsa, acesta avand dreptul ca, "in caz de puci, invazie, razboi sau dezastru natural" sa declare "stare de urgenta pe termen nelimitat", cu suspendarea dreptului la informatie. De asemenea, presedintele capata dreptul de a numi si demite vicepresedintii si autoritatile regionale, in caz de criza.
Amendamentele propuse prevad ca activitatea economica se va baza "pe principiile economiei socialiste", banca centrala nu va mai avea autonomie, presedintele va controla "rezervele internationale" si "politica monetara", iar statul va avea o participare majoritara in sectorul petrolier al tarii, care este al saselea exportator mondial de petrol.

Daca la precedentele referendumuri Chavez a castigat cu marja confortabila, singura problema fiind absenteismul, pentru consultarea de ieri sondajele indicau rezultate mult mai stranse, alegatorii nefiind atat de convinsi de modelul socialist propus de liderul lor. "Oamenii nu au votat niciodata pentru proiectul socialist, ci pentru ca Hugo Chavez este incarnarea acestei traditii atat de latino-americane a «salvatorului»", a explicat pentru AFP politologul Tulio Hernandez, profesor la Universitatea Centrala din Venezuela. Cei mai vehe-menti in manifestarea nemultumirii au fost studentii, care au denuntat intentia lui Chavez de a instaura o "dictatura in stil cubanez".  O parte a opozitiei a indemnat la boicotarea referendumului.
La temerile ca un scor strans la referendum ar putea duce la violente, Chavez a raspuns in stilul sau caracteristic, indicandu-i drept principali responsabili pentru instigarea la tulburari pe americani si amenintand cu oprirea exporturilor de petrol catre SUA, in cazul in care vor fi probleme.

» Hitler, patronul CNN
"Hitler ar fi putut fi patronul CNN", a declarat Hugo Chavez, intr-o tirada impotriva "tiraniei mediatice mondiale" exercitate de SUA, care are drept scop "impunerea ideologiei (americane) in intreaga lume". Chavez a acuzat reteaua americana de televiziune ca a lansat un apel pentru asasinarea sa, intrucat a difuzat imagini cu el insotite de o banda cu textul "Cine l-a ucis?". Conducerea CNN si-a cerut scuze si a explicat ca a fost vorba despre o eroare tehnica, banda referindu-se la o alta stire, despre un jucator de fotbal american, dar explicatia nu l-a multumit pe liderul de la Caracas. "Cine ar putea crede ca a fost o eroare?", s-a intrebat acesta, amintind ca, intr-o alta emisiune difuzata de CNN, imaginea sa avea in fundal o fotografie a lui Bin Laden.
Chavez a acuzat "presa mondiala" si pentru modul in care a relatat incidentul de la summitul ibero-american din Santiago de Chile, cand regele Juan Carlos I al Spaniei i-a cerut, exasperat, sa taca. El a amenintat ca, daca regele Spaniei nu isi cere scuze, va nationaliza bancile spaniole din Venezuela.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă