30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAntiamericanismul e arma prostului

Antiamericanismul e arma prostului

Isi mai aminteste cineva de "amendamentul Jackson-Vanik"? Pe la mijlocul anilor ’70, doi senatori americani au introdus un amendament la legislatia comerciala a Statelor Unite prin care conditionau acordarea Clauzei natiunii celei mai favorizate tarilor care nu respectau anumite standarde americane in materie de drepturile omului, in special in ceea ce privea emigrarea. Amendamentul era indreptat impotriva "taxei de studiu" impusa de Brejnev celor care doreau sa emigreze in Occident si care a fost "imprumutata" cu mult entuziasm de Ceausescu, care a facut din comertul cu evrei si germani contra valuta grea una din marile realizari ale Epocii de Aur. In fiecare vara, Congresul era chemat sa reexamineze acordarea clauzei si de fiecare data Ceausescu si cortegiul politrucilor si al "expertilor" de tip Adrian Nastase se revoltau impotriva "amestecului in treburile interne", se indignau in privinta "incalcarii suveranitatii si independentei" si infierau drepturile omului ca "submarine torpiloare ale suveranitatii de stat. In fiecare an, punerea in scena s-a repetat cu aceleasi replici, pana in 1988, in plin delir dictatorial, cand Ceausescu a renuntat din proprie initiativa la clauza de teama sa nu i-o retraga Congresul mai inainte. Le-a aratat el americanilor!
Departamentul de Stat al Statelor Unite publica in fiecare an un raport referitor la respectarea drepturilor fundamentale ale omului in lume. Raportul contine date si concluzii despre situatia din aproape 180 de tari, inclusiv tarile membre ale Uniunii Europene. Tot in fiecare an, China, ale carei performante in materie sunt, bineinteles, deplorabile, denunta concluziile raportului drept "ingerinta inacceptabila in afacerile interne".

Declaratiile lui Bogdan Olteanu, Calin Popescu-Tariceanu si, cu voia dumneavoastra, Ion Iliescu, pe marginea interventiei ambasadorului Nicholas Taubman, care s-a declarat ingrijorat de modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fac parte din exact aceeasi categorie a "apararii independentei si suveranitatii". Ca si in cazul lui Ceausescu si al Chinei, recursul la nationalism este arma cu care liderii politici incearca sa apere o realitate interna ce le este defavorabila si prejudiciaza societatea pe care o conduc. Reactia indignat-nerusinata a grupului de mai sus la afirmatiile ambasadorului nu demonstreaza deloc ca ei sunt patrioti, ci ca ambasadorul a avut dreptate.
Cuplul Olteanu-Tariceanu a incercat sa introduca nuante. Nu faptul ca legile romanesti sunt proaste pun ei in discutie, ci caracterul "neeuropean" al interventiei lui Taubman. Cu alte cuvinte, ei sunt aparatori ai "valorilor europene", care ar fi, vezi bine, opuse "valorilor americane". Ei nu sunt antiamericani viscerali, irationali, ei sunt aparatori ai europenitatii. Discursul asta era la mare trecere prin Europa Occidentala prin 2003, in timpul razboiului din Irak, cand a fost imbratisat de cuplul francez Chirac-Villepin, de cancelarul german Gerhard Schröder si, mai tarziu, de spaniolul Zapatero. Intre timp insa, antiamericanismul nu mai e la moda. Presedintele Sarkozy a inteles greseala lui Chirac si a fost primit triumfal in Congres, Schröder s-a retras pe un post foarte bun la Gazprom, binemeritand de la Putin, dar lasand-o pe doamna Merkel intr-o situatie dificila, cariera lui Villepin s-a incheiat lasandu-l Zapatero singur in tabara anti-USA. A relua acum temele antiamericane pentru castiguri politice interne este o mare prostie. Nu i-a iesit nici stangii germane, nici celei franceze, n-o sa le mearga nici liberalilor.
Guvernul Tariceanu a incercat sa recastige popularitate pe plan intern manipuland o tema precum retragerea unilaterala a trupelor din Irak si Afganistan. Ministrul de Externe se normalizeaza cu rusii, pe care ministrul Apararii ii invita la manevre comune pe teritoriul Romaniei. Acelasi Melescanu ar fi de acord cu programul nuclear iranian, iar acum aflam ca ambasadorul american la Bucuresti ar fi considerat corupt daca ar fi european, de unde rezulta ca America e corupta.
Antiamericanismul este arma prostului si nu a adus niciodata beneficii pe termen lung celui care o foloseste. Constat cu ingrijorare ca este cam mult antiamericanism in guvernamantul Romaniei.

Cele mai citite

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă