Cred in sondajele care arata o scadere a audientei
televiziunilor, oricat de controversata ar fi la noi aceasta metoda de cunoastere a preferintelor opiniei publice. Cauti cu lupa o emisiune care sa aiba cat de cat o tinuta. Peste toate, mai suntem si in campanie electorala!
Emisiunea Tonomatul de la TVR 2 a devenit o varza. Se amesteca de-a valma asa zisii interpreti cu sportivi, Anna Lesko cu Ilie Nastase, de-ti vine sa-ti faci cruce".
Mirela Bucur
Campania electorala pentru "europarlamentari" ocupa spatii importante din saracele noastre programe tv. Filmele au fost impinse spre miezul noptii, iar selectia lor a decazut total. Se iau filme vechi din lada de gunoi a cinematografiei, ca tot spatiul lor de emisie a fost acaparat de niste anonimi cu pretentii de a ne reprezenta in Parlamentul European. Respectivii se infiltreaza peste tot, ca sa li se faca vazute chipurile sau pomenite numele. si intr-o cutie de conserve vom ajunge sa descoperim un politician. Intr-o sambata am avut surpriza sa vedem cum pana si la "Surprize, surprize" viitoarea mamica, fosta zana a emisiunii, multumea in gura mare pe postul public lui Gigi Becali pentru un ajutor umanitar! TVR se zbate intr-o agonie, evidenta, si isi pierde, in special, putinul public tanar pe care incerca sa-l convinga ca are ce ii oferi.
Marinela Bucur (e-mail): "(…) In sfarsit, m-am lecuit, nu mai am de ce sa chiulesc de la primele cursuri, Tonomatul DP 2 a disparut! El exista in continuare, dar e vai de capul lui. In locul priceputului Maruta, care ne demonstra tot timpul ce inseamna o cantare live si ce smecherie e play-back-ul, saptamanal apar tot felul de fete palide care fiecare isi invita gastile sale (…) La inceput am crezut ca e o farsa si m-a pufnit rasul, apoi mi-au dat lacrimile de ciuda pe TVR 2. Hlizeala si lacrimi, asta provoaca acum Tonomatul DP 2. Au pierdut nu numai un telespectator, care sunt eu, ci mult mai multi, ca nici altii nu mai acorda atentie ramasitelor fostului Tonomat. N-ai ce sa mai vezi la el, parca e un tonomat scartait de la o casa de cultura dintr-un sat (…)". Am aflat saptamana trecuta, de la un membru al formatiei "Haiducii", prezent la Tonomat, ca "viata de artist este o vacanta totala". Respectivul dadea astfel raspuns unei provocari "geniale", lansata de o duduita ajunsa moderatoare la Tonomatul DP 2: "Hai, sa vorbim de vacanta", ca tot afara ploua si era frig si toamna. Duduia avea scoala inalta de la Tip-Top Minitop, se numea Giulia si isi serba ziua de nastere in direct, fiind moderatoarea cunoscutei emisiuni. Cat de jalnic a ajuns Tonomatul DP 2 se simte si prin lipsa apelurilor de pe bentita din josul ecranului. Se tot insista cu invitatia la SMS contra 1,07 USD, dar nimeni nu mai este atras sa-i investeasca intr-o dedicatie, iar apelurile telefonice au fost reprezentate prin… mama Giuliei care isi felicita fetita. si peste toate, s-a mai dat si videoclipul "Haiducilor", iar Giulia a uitat sa-l mai aminteasca si pe regretatul Adrian Pintea care il anima. S-au trezit in cele din urma sa-l observe cei din formatie. Penibil produs a devenit acum aceasta emisiune a postului public. Afirmatia stupida a "artistului" haiduc ca "viata de artist este o vacanta totala", avusese cu cateva zile in urma o replica la "Geniali", emisiunea grandioasa a Antenei 1, ce l-a promovat drept erou pe marele artist, stefan Iordache, a carui viata, numai o vacanta n-a fost. Poate fi considerat un eveniment TV revenirea in program a acestei emisiuni dedicata valorilor. Iata, ca se mai intampla si cate un lucru bun prin ghiveciul fara sare si piper al grilelor tv. Breasla artistilor s-a vrut a fi si subiect de dezbatere la "Zece pentru Romania", sub lozinca "Artistul in tranzitie".
Moderatorul si initiatorul mult controversatului proiect, ce ar ambitiona sa culeaga zece valori pentru scumpa noastra tara, este Mihai Tatulici. Dupa cum conducea dezbaterea cu invitatii din studio si cu cei care au intervenit telefonic, era limpede ca n-a mai calcat in vreo sala de teatru de multa vreme si ca dansul este intr-o tranzitie interminabila. Florin Piersic i-a explicat telefonic ca "Se confunda popularitatea unui actor cu ceea ce inseamna om de cultura", dupa ce fusese anuntat ca ar fi in capul listei oamenilor de cultura! Proiectul "Zece pentru Roma-nia" ramane interesant ca idee, dar formatul sau nu si-a gasit o cale convingatoare, continua sa confunde valoarea cu notorietatea obtinuta cu ajutorul televiziunilor. Notorietatea este foarte buna pentru politicieni, e o reclama, valoarea insa, inseamna calitate, calitatea unui produs. Actorii adevarati, nu fatele de pe micile telenovele au valoare, dar, din pacate, cu sprijinul netarmurit al televiziunilor, al mass-media in general, nu au si notorietate. Televiziunile produc notorietati pentru un sezon, anihiland valorile perene.