5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRiscul scindarii Belgiei devine din ce in ce mai acut

Riscul scindarii Belgiei devine din ce in ce mai acut

La mai bine de cinci luni dupa alegerile din 10 iunie, Belgia este in continuare fara guvern, batandu-si propriul record si intrand intr-o criza politica si institutionala fara precedent.

Au trecut mai bine de cinci luni
de la ultimele alegeri legislative din 10 iunie si Belgia continua fara guvern, batand astfel propriul sau record si intrand intr-o criza politica si institutionala fara precedent. Negocierile intre partidele liberale si crestin-democrate flamande si valone nu au dus pana acum la nici un rezultat.
Regele Albert al II-lea a fost nevoit sa convoace sefii principalelor partide pentru a gasi o iesire din aceasta criza care pare fara solutie. Practic, totalitatea spectrului politic flamand doreste o reforma institutionala la nivel national care ar transforma Belgia dintr-un stat federal intr-unul confederal. Partidele francofone refuza insa, temandu-se ca o asemenea reforma ar fi un prim pas premergator scindarii tarii dupa modelul – des laudat de catre flamanzi – al "divortului cehoslovac". Flamanzii mai cer si scindarea ultimei circumscriptii electorale bilingve, din care face parte capitala federala Bruxelles. Francofonii refuza, pentru ca asta ar putea duce la nerespectarea drepturilor celor peste 150.000 de valoni care s-ar putea regasi in teritoriu flamand. Or, in Flandra folosirea limbii franceze este interzisa in administratie si in sectorul public.

O solutie in spiritul abilitatii proverbiale a politicienilor belgieni de a iesi din orice impas institutional ar fi aceea de a largi coalitia partidelor liberale si crestin-democrate flamande si valone, care au obtinut cele mai multe voturi la ultimele alegeri, incluzand in ea si partidele socialiste si punand intre paranteze orice reforme ale statului pana la o data ulterioara, cand actualele tensiuni se vor mai diminua. Un asemenea compromis ar necesita participarea tuturor partidelor, atat francofone, cat si flamande. Este insa pentru prima oara cand s-a ajuns la o asemenea situatie de ruptura in care nici unul din actorii politici nu mai stie cum sa dea inapoi.

Trei entitati
Cu o suprafata de 30.000 kmp (cat a Republicii Moldova) si cu 10 milioane de locuitori, Belgia este o federatie compusa din trei entitati administrative (Flandra, Valonia si Bruxelles) si din trei comunitati lingvistice (olandeza, franceza si germana). Socotind si institutiile federale, in Belgia functioneaza cu totul sase parlamente, dupa ce in partea flamanda entitatea administrativa a fuzionat cu cea lingvistica. In cazul unei scindari a tarii, principala problema ar fi cea pusa de statutul actualei capitale federale, Bruxelles, care gazduieste sediul NATO si principalele institutii europene. Una dintre solutiile propuse a fost aceea de a transforma Bruxelles-ul (un milion de locuitori) intr-o adevarata capitala europeana, cu un statut aparte, dupa modelul capitalei SUA, Washington.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă