13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Al Capone" al IRA, in fata justitiei

„Al Capone” al IRA, in fata justitiei

O figura legendara a cercurilor republicane irlandeze si-a facut o aparitie publica fortata dupa decenii de discretie, in fata unui tribunal din comitatul Louth (in Republica Irlanda). Thomas Murphy, poreclit "Slabul" (58 de ani), cunoscut ca sef al administratiei si expert financiar al IRA (Armata Republicana Irlandeza), a fost pus sub acuzare, in urma unei minutioase si indelungate investigatii desfasurate in ambele parti ale frontierei dintre Republica Irlanda si Irlanda de Nord, pentru nedeclararea veniturilor si neplata impozitelor.
Murphy este in aparenta un fermier pasnic, cu o proprietate situata chiar pe frontiera si despre care se spune ca in timpul "Tulburarilor" (cum este denumita perioada de varf a confruntarilor intre republicanii nationalisti catolici irlandezi si unionistii protestanti probritanici) a fost unul dintre liderii unitatilor IRA din sudul comitatului Armagh, unde au fost ucisi numerosi militari britanici. Ancheta avandu-l ca subiect a fost condusa de Biroul de Cercetare a Averilor Ilegale din Republica (Irlanda), infiintat in 1996, care s-a concentrat initial asupra unor personaje nepolitice, cum ar fi baronii drogurilor si cercurile interlope din Dublin.
Agentii din ambele parti ale frontierei au perchezitionat in martie 2006 ferma lui Murphy, descoperind aproximativ un milion de euro in cash si cecuri, 30.000 de tigari si doua arme de foc. In ianuarie anul acesta, proprietatea a fost perchezitionata din nou, in cadrul unei investigatii axate pe trafic de carburanti si spalare de bani. Actiunea politiei s-a extins pana in Manchester, unde au fost perchezitionate mai multe apartamente despre care se banuieste ca ar fi fost cumparate de IRA si inchiriate. Murphy a platit o cautiune si si-a predat pasaportul, urmand sa fie judecat in stare de libertate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă