Presa internationala critica Italia in privinta modului in care a actionat in criza imigrantilor romani, dupa decesul Giovannei Reggiani in urma agresarii de catre cetateanul roman Nicolae Romulus Mailat.
"Deportari in masa ale unei minoritati dispretuite, daramarea taberelor in care locuieste si un tap ispasitor etnic, in scopuri politice. De data aceasta nu vorbim despre Rusia lui Vladimir Putin sau despre statul Zimbabwe al lui Robert Mugabe, ci despre Italia zilelor noastre", a relatat prestigiosul Wall Street Journal. "Autoritatile italiene trebuie sa aplice legea in cazul delincventilor romani la fel cum o fac in cazul infractorilor italieni. Simplul fapt de a fi roman nu poate deveni, dintr-o data, o infractiune in Italia", comenteaza jurnalul, referindu-se la expulzarile in masa aplicate in ultimele zile romanilor din Italia. Afirmatii dure facute de politicieni despre deportarea a zeci de mii de cetateni UE reprezinta o incercare regretabila de a conduce un val de sentimente anti-imigrantie pe teritoriul european. Cotidianul atentioneaza ca, in baza legislatiei UE, persoanele care urmeaza a fi expulzate trebuie sa primeasca un avertisment cu o luna inainte si au dreptul la recurs.
The Guardian relateaza ca lideri politici italieni au dezlantuit o retorica virulenta impotriva imigrantilor. Financial Times titra ca Italia se foloseste de un decret dur, emis in graba, pentru a expulza romani.
Le Monde il cita pe presedintele Basescu: "Este de datoria mea sa il avertizez pe omologul meu ca situatia incepe sa se degradeze si ca acest val de xenofobie trebuie stavilit". "Masurile improvizate luate de autoritatile italiene risca sa atate ura si sa duca la acte de nedreptate." Ziarul subliniaza ca o eventuala expulzare masiva a romanilor din Italia risca sa intareasca rasismul antitigani in Romania. Le Monde a criticat decretul italian de expulzare deoarece permite trimiterea in tara de origine fara proces sau recurs nu numai a delincventilor, dar si a celor doar suspectati. Aceasta in timp ce debarcarile imigrantilor clandestini africani continua in Sicilia si Calabria.
Chiar presa italiana critica politicienii care au instigat la ura, in Panorama fiind citat iarasi primarul Romei, Walter Veltroni. Comisia pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian a inceput ieri dezbaterea decretului privind expulzarile. Exista si opinii potrivit carora Italia ar trebui sa propuna Comisiei Europene o reflectie asupra acordurilor Schengen care reglementeaza libera circulatie intre tarile UE.
Site-ul This is London si Evening Standard au relatat ca Marea Britanie ar putea adopta masuri similare.