13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialStare de urgenta in Pakistan

Stare de urgenta in Pakistan

Presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a declarat stare de urgenta, invocand cresterea pericolului islamist si imposibilitatea colaborarii cu o Curte Suprema ostila.

Forte de politie si unitati paramilitare au ocupat, ieri, pozitii in zona centrelor de putere din Pakistan si mai multi opozanti ai presedintelui Musharraf au fost arestati, dupa decretarea starii de urgenta, comparata de unii analisti si lideri ai opozitiei cu legea martiala.
La Islamabad, politia a instalat baricade pe caile de acces catre Parlament si catre palatul prezidential, ca si in jurul Curtii Supreme de Justitie si in apropierea companiilor de presa.
Musharraf a justificat declararea starii de urgenta prin "intensificarea notabila a actiunilor extremiste si a incidentelor legate de atentate teroriste", ca si prin blocarea initiativelor Executivului de catre o Curte Suprema "ostila". De altfel, una dintre primele masuri luate a fost inlocuirea presedintelui Curtii Supreme, dupa ce acest for a votat suspendarea starii de urgenta.
Unii analisti considera ca masura extrema luata de presedinte indica intentia acestuia de a-si "fideliza" Curtea Suprema, care trebuie sa se pronunte, in cateva zile, asupra legalitatii realegerii prin vot indirect a lui Musharraf la prezidentialele din 6 octombrie.
Expertii avertizeaza ca decretarea starii de urgenta ar putea duce la agravarea pericolului reprezentat de teroristii islamisti, compromitand armata, demoralizata de numeroasele atentate sinucigase dintre care multe o vizeaza.

» Reactii internationale

Decretarea starii de urgenta este o decizie "foarte regretabila", a declarat secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, la Istanbul. "Nu dorim masuri extraconstitutionale si speram ca, indiferent ce se intampla, Pakistanul va reveni rapid pe calea constitutionala", a adaugat ea. Un purtator de cuvant al Pentagonului a precizat ca Washingtonul nu va suspenda ajutorul militar pentru Pakistan, "un aliat foarte important in razboiul impotriva terorismului". "Toti prietenii Pakistanului sunt ingrijorati de turnura luata astazi de evenimente", a afirmat intr-un comunicat oficial seful diplomatiei britanice, David Miliband. si Comisia Europeana si-a exprimat preocuparea si speranta intr-o "revenire rapida la democratie".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă