24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCSN Poiana Brasov, la limita "supravietuirii"

CSN Poiana Brasov, la limita „supravietuirii”

La loc de frunte in topul negru al bazelor sportive afectate de multitudinea cererilor de revendicare imobiliara se afla Complexul Sportiv National Poiana Brasov. Valoarea exorbitanta a terenurilor din perimetrul celei mai luxoase si renumite statiuni montane din Romania (se ajunge si pana la 1.000 de euro pe metru patrat de suprafata plana) a avut o contributie fundamentala la declansarea unei adevarate lupte de gherila intre fostii proprietari si mostenitorii acestora si actualii administratori ai bazei unde sunt cantonati periodic cei mai valorosi sportivi din tara.

Fostii proprietari isi vor inapoi pamanturile chiar cu pretul incalcarii actualelor legi in vigoare, iar actualii administratori incearca cu disperare sa pastreze intacta una dintre cele mai moderne baze sportive din tara. Razboiul afecteaza evident buna desfasurare a activitatilor in cadrul Complexului, orice initiativa de modernizare fiind ingreunata, daca nu sistata din cauza situatiilor litigiose existente. Desi, potrivit legilor proprietatii, terenurile nu mai pot fi revendicate de fostii proprietari daca pe acestea au fost ridicate constructii noi, reglementarile au fost incalcate constant.
Un exemplu elocvent in acest caz este stadionul de atletism, a carui suprafata este de aproximativ 3.600 mp. Acesta este nu numai constructie noua, si intra sub incindenta legii mai sus amintite, ci si o baza sportiva de interes national, aparata de Legea nr.  69/2001 (Legea sportului), care spune clar intr-unul dintre paragrafele sale ca este interzisa desfiintarea unei baze sportive fara ca persoana care recurge la acest gest sa nu construiasca inainte o baza similara in interiorul aceleiasi localitati. Cu toate acestea, terenul, cu gazon, pista de atletism si tribune, a fost impartit (pe hartie) in opt parcele, care sunt revendicate de familiile Tatusescu, Cacialopol si Diaconescu. Prin urmare, chiar daca suprafata pistei de alergare a inceput sa crape, conducerea CNS Poiana Brasov are "mainile legate" si nu poate face momentan nici o investitie pentru inlocuirea acesteia.
Intr-o situatie similara se afla si patinoarul descoperit, pentru care in urma cu trei ani au fost alocati bani pentru copertare, dar lucrarile au fost sistate din cauza numeroaselor cereri de retrocedare.

Caraiman, in… "coada de peste"
Nici situatia Hotelului Caraiman (care a fost renovat in totalitate si modernizat, iar in cateva saptamani urmeaza a fi repus in circulatie) si a terenului din jur (intreaga suprafata fiind de aproape 5.000 mp) nu este pe deplin clarificata. Tinand seama ca hotelul este constructie noua, acesta nu mai poate fi retrocedat fostilor proprietari, dar se pune problema trenului din jur fara de care "Caraiman" nu poate functiona ca hotel. Conform extrasului de carte funciara, proprietarul intregii suprafete este statul roman, dar terenul a fost revendicat si de familia Gogonea. Prin urmare, pana la pronuntarea in instanta a unei decizii definitive si irevocabile, conducerea Complexului nu se poate gandi la inceperea construirii in zona a unor incinte pentru refacerea sportivilor, asa cum are in proiect.

Sala Ruia, pe "nisipuri miscatoare"
O situatie cel putin neobisnuita poate fi inregistrata si la Sala Ruia, care functioneaza ca sala de forta pentru componentii tuturor loturilor nationale, cu precadere cele de box, lupte si judo.  In anii ‘60, sala a fost construita de fostul ONT Carpati, iar la cativa ani, pentru ca nu aducea nici un fel de beneficiu, a fost donata institutiei care conducea sportul romanesc la acea vreme. Donatia s-a realizat insa fara nici un act, iar in urma cu doi ani, cand a inceput demersurile pentru a-si inscrie dreptul de proprietate in cartea funciara,  conducerea CSN Poiana Brasov a descoperit ca in CF ca proprietar figura, surprinzator, Ministerul Muncii. Cum a fost posibila aceasta "miscare" desi Complexul Sportiv era posesor al salii? "Firma S.C. Poiana S.A., provenita din fostul ONT Carpati, in ciuda donatiei, a pastrat toate actele de proprietate si a dat Sala Ruia (n.r. – cu terenul aferent in suprafata de 958 mp) Ministerului Muncii in contul datoriilor provenite din neplata impozitelor catre aceasta institutie", a precizat Vasile Ungureanu, directorul general al CSN Poiana Brasov. seful CSN spera ca bizara situatie a Salii Ruia sa fie rezolvata pe baza unui protocol intre cele doua institutii ale statului astfel incat posesorul de fapt, in speta CSN Poiana Brasov, sa preia sala de la proprietarul tabular, Ministerul Muncii.

Teren retrocedat, adio partie de bob-sanie!
Una dintre cele mai mari pierderi inregistrate de CSN Poiana Brasov a fost terenul, in suprafata de 1.775 mp, retrocedat in 2003 printr-o sentinta definitiva si executorie firmei Helmist Prescom. In urma cu cativa ani, conducerea Ministerului Tineretului si Sportului, la acea vreme, alocase fonduri pentru construirea in acest perimetru a unei partii de start pentru bob-sanie, dar toate demersurile au fost stopate din cauza litigiului consemnat in cartea funciara. Pana la urma, desi pe spatiul revendicat exista un teren de volei si badminton, instantele judecatoresti le-au dat castig de cauza fostilor proprietari, incalcand flagrant Legea sportului, iar partia a ramas un vis neimplinit. z

DOAR HOTELUL OLIMPIC
Din pacate, in momentul de fata, trei sferturi din intreaga suprafata (adica aproximativ 41.000 mp) administrata de CSN Poiana Brasov se afla in litigiu. Practic, singurul teren nerevendicat din cadrul CSN Poiana Brasov, in suprafata de 10.438 mp, a ramas cel pe care este construit Hotelul Olimpic, conform extraselor de Carte Funciara. In ciuda avalansei de cereri de revendicare care ingreuneaza buna desfasurarea a activitatii Complexului, Vasile Ungureanu este optimist: "Speram ca pana la urma sa putem intra in posesia drepturilor de proprietate asupra terenurilor din cadrul bazei, iar fostii proprietari sa fie despagubiti cu bani reprezentand echivalentul proprietatilor lor la pretul pietei ori cu terenuri echivalente in valoare in alte zone ori cu actiuni Fondul Proprietatea".

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă